Křídlatec velký

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Křídlatec veliký)
Jak číst taxoboxKřídlatec velký
alternativní popis obrázku chybí
křídlatec velký
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenměkkýši (Mollusca)
Třídaplži (Gastropoda)
(nezařazeno)klad Caenogastropoda
klad Hypsogastropoda
klad Littorinimorpha
NadčeleďStromboidea
Čeleďkřídlatcovití (Strombidae)
Rodkřídlatec (Lobatus)
Binomické jméno
Lobatus gigas
L., 1758
Rozšíření
Rozšíření
Rozšíření
Synonyma

Strombus gigas

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křídlatec velký (Lobatus gigas) je mořský plž z čeledi křídlatcovitých. Patří k největším měkkýšům: váží okolo 2 kilogramů a jeho ulita dosahuje velikosti až přes 30 centimetrů, přičemž samice jsou obvykle větší než samci.

Ulita je pravotočivá s devíti až jedenácti závity, vybíhá do četných trnů sloužících k obraně, její barva se pohybuje od smetanově bílé přes růžovou nebo oranžovou po sytě červenou. Žije u tropického pobřeží Ameriky od Floridy a Bermud na severu po ústí Amazonky na jihu. Pohybuje se v hloubce do 20 metrů na korálových útesech a v porostech mořských řas, které jsou jeho hlavní potravou. V záhybech ulity nacházejí útočiště komenzální druhy, jako je drobná rybka parmovec hvězdnatý nebo krabi čeledi Porcellanidae, plž vzácně vytváří i perly. Křídlatci bývají často napadáni parazitickými výtrusovci.

Samice kladou vejce v dlouhých rosolovitých provazcích, jedna snůška může obsahovat až půl milionu vajíček. Z nich se po pěti dnech líhnou plovoucí larvy živící se planktonem, jež se zhruba po měsíci usadí na dně a přemění v dospělého jedince. Křídlatci dosahují pohlavní zralosti ve zhruba pěti letech a mohou se dožít až čtyřiceti let.

Na karibských ostrovech jsou často loveni pro maso, které patří k vyhlášeným lahůdkám místní kuchyně. Ulity jsou pro svou velikost a efektní tvar oblíbeným suvenýrem pro turisty, v minulosti sloužily domorodcům k výrobě tvrdých a ostrých nástrojů. Křídlatec velký je známý pod názvy „queen conch“ (anglicky) nebo „caracol reina“ (španělsky), což znamená „královnina mušle“.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]