Kåre Kivijärvi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kåre Kivijärvi
Narození23. dubna 1938
Hammerfest
Úmrtí20. listopadu 1991 (ve věku 53 let)
Kypr
Povolánífotograf a novinář
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kåre Kivijärvi (23. dubna 1938, Hammerfest20. listopadu 1991) byl norský fotograf finského původu známý díky fotožurnalistické práci v severním Norsku.[1]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Kivijärvi se narodil v rodině národa Kvenů a vždy se hlásil ke svému etnickému dědictví ve Finsku. Poté, co pracoval jako fotografický učeň v novinách Finnmark Dagblad, byl v roce 1959 přijat na Folkwangschule für Gestaltung v Essenu, Německu, kde studoval u Otty Steinerta. Poté, co sloužil v královské norské letecké síly jako letecký fotograf, přijal pozici jako zaměstnaný fotograf pro Helsingin Sanomat zpravodajský týdeník Viikkosanomat, díky kterému pracoval v Grónsku, v Sovětském svazu, Afghánistánu, Indii a Nepálu.

Kivijärviho dílo bylo vystaveno na hlavní výroční umělecké výstavě v Norsku, takzvané Podzimní výstavě (Høstutstillingen). V tomto ohledu lze říci, že v Norsku přispěl k uznání fotografie jako samostatné umělecké formy.

Fotografický styl Kivijärviho je známý svými černobílými ostrými a kontrastními snímky. Jeho fotografická esej o příznivcích luteránského hnutí Laestadianismu v severním Norsku v roce 1962 je známým příkladem tohoto stylu, stejně jako jeho zobrazení pusté krajiny a drsného klimatu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kåre Kivijärvi na anglické Wikipedii.

  1. BJERKE, Øivind Storm. Kåre Kivijärvi. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (norsky (bokmål)) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]