Julija Vakulenková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Julija Vakulenková
Narození10. července 1983 (40 let)
Jalta
BydlištěBarcelona
Povolánítenistka
Webwww.juliavakulenko.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Julija Olehivna Vakulenková (ukrajinsky Юлія Оле́гівна Вакуленко) je ukrajinská tenistka. [1]

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 10. července 1983 na Jaltě. Tehdy se město nacházelo na území Sovětskému svazu, dnes se leží na Ukrajině.

V dubnu 2008 se Vakulenková vzdala svého ukrajinského státního občanství a následně oznámila záměr požádat si o občanství ve Španělsku, tou dobou žila už deset let v Barceloně.[1][2]

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Julija Vakulenková, pravačka vysoká 183 centimetrů, začala soutěžit v tenisu v roce 1998.

Do soutěže světového formátu dostala poprvé v roce 2006, zúžasnila se French Open a obsadila tam třetí místo. Její profesionální sportovní kariéra pokračovala účastí ve Wimbledonu, kvůli zranění ale musela odstoupit ze soutěže po prvním kole.

Už v dalším roce ale opět hrála. V květnu 2007 v J&S Cupu ve Varšavě vyhrála nad 7-6 a 6-3 nad Kim Clijstersovou. Získala tak přezdívku “Kimmie Killer” a byla poslední soupeřkou, kterou Clijstersová měla před ukončením své sportovní kariéry (před jejím návratem v roce 2009).

O týden později Vakulenková porazila světovou trojku Amélii Mauresmovou na turnaji German Open v Berlíně 2–6, 6–1, 6–2 a poté vyhrála nad Dinarou Safinovou 6–3, 5– 7, 6–3. Její další soupeřkou byla dřívější vítězka soutěže Ana Ivanovičová. Tato hra byla ale předčasně ukončena, Vakulenková se během ní zranila a odstoupila.

28. srpna 2007 v prvním kole US Open porazila slovenskou tenistku Danielu Hantuchovou 6–4, 3–6, 6–1. Díky tomu se dostala do čtvrtého kola soutěže, což byl její nejlepší výkon v podobně prestižní soutěži. Ve čtvrtém kole ale prohrála s polskou hráčkou Ágnes Szávayovou.

Poslední turnaj sezóny byl Bell Challenge, který se konal v Quebec City. Během turnaje porazila Rossanu de los Ríos, domácí oblíbenkyni Stéphanie Duboisovou, Olgu Govortsovou a Julii Dittyovou a dostala se do finále. Šlo o první finále ve WTA Tour v její kariéře. Finálový zápas s trojnásovnou grandslamovou šampionkou Lindsay Davenportovou, která hrála teprve svou třetí hru od návratu po porodu, prohrála 4–6, 1–6.

Na vrchol své sportovní kariéry se Julija Vakulenková dostala v listopadu 2007, kdy byla 32. na žebříčku WTA. Ten uvádí pořadí profesionálních tenistek ve dvouhře a ve čtyřhře, které sestavuje Ženská tenisová asociace (WTA) na základě dlouhodobých výsledků hráček z profesionálních turnajů.

V roce 2008 se plánovala účastnit olympijských her v Pekingu. Tehdy již měla španělské občanství a hodlala na hrách reprezentovat, stejně jako ve Fed Cupu, Španělsko. Nakonec se ale her nemohla zúčastnit, protože se kvůli výměně občanství prodloužilo zpracování její přihlášky a její zařazení do výpravy se nestihlo vyřídit včas. [1]

V roce 2011 oznámila ukončení sportovní kariéry, během které si na výhrách vydělala 870 tisíc dolarů.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Julia Vakulenko na anglické Wikipedii.

  1. a b c Известная теннисистка отказалась от украинского гражданства. korrespondent.net [online]. [cit. 2023-03-14]. Dostupné online. (rusky) 
  2. a b Reuters | Breaking International News & Views. Reuters [online]. [cit. 2023-03-14]. Dostupné online. (anglicky)