Juan Carlos Varela

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Juan Carlos Varela
37. prezident Panamy
Ve funkci:
1. července 2014 – 1. července 2019
PředchůdceRicardo Martinelli
NástupceLaurentino Cortizo
Stranická příslušnost
ČlenstvíPanameñista Party

Narození12. prosince 1963 (60 let)
Panama Ciudad de Panamá, Panama
ChoťLorena Castillo García
Profesepodnikatel, politik a ministr
Náboženstvíkatolická církev
OceněníKnight Grand Cross with Collar of the Order of Merit (2016)
čestný doktor Čínské lidové univerzity (2017)
Řád zářivé hvězdy
PodpisJuan Carlos Varela, podpis
Webová stránkawww.juancarlosvarela.com
CommonsJuan Carlos Varela
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Juan Carlos Varela Rodríguez (* 12. prosince 1963 Ciudad de Panamá) je panamský politik, podnikatel a 37. prezident Panamy.

Rodiče, vzdělání a rodina[editovat | editovat zdroj]

Jeho rodiče se jmenují Luis José Varela Arjona a Bexie Esther Rodríguez Pedreschi. Pochází z podnikatelské rodiny a jeho dědeček José Varela Blanco se přestěhoval z Bergonda ze Španělska a usadil se v oblasti Pesé v Panamě. Varela po vystudování Colegio Javier navštěvoval Georgijský technický institut ve Spojených státech, kde v roce 1985 absolvoval bakalářské studium v průmyslovém inženýrství. V soukromém životě je od roku 1985 v představenstvu své rodinné firmě Varela Hermanos SA. a do roku 2008 působil jako výkonný viceprezident společnosti. Je ženatý s panamskou novinářkou Lorenou Castillou Garcíou a má tři děti: Giana, Adriana a Stefana.

Politika[editovat | editovat zdroj]

Varela vstoupil do politiky na počátku devadesátých let. V roce 1994 se stal zástupce vedoucího kampaně tehdejší poražené prezidentské kandidátky Mireye Moscoso. O pět roků později byl vedoucím úspěšné kampaně Moscoso. V roce 2006 byl zvolen předsedou strany Partido Panameñista, druhé největší strany v zemi.

Varela byl v roce 2008 nominován jako kandidát pro prezidentské volby v květnu roku 2009. V průzkumech však byl jasně za Ricardem Martinelli, předsedou a prezidentským kandidátem Cambio Democrático a Balbinou Herrerou, kandidátkou Partido Revolucionario Democrático. Poté se připojil k volební alianci Martinelliho a byl zvolen v prezidentských volbách 3. května 2009 jako viceprezident, zatímco Martinelli byl s více než 60 procent hlasů zvolen za prezidenta Panamy. Dne 10. května 2009 byl rovněž nominován Martinellim jako ministr zahraničí.

Dne 1. července 2014 se stal viceprezidentem a ministrem zahraničí.

Dne 1. září 2011 byl odmítnut prezidentem Ricardem Martinelli jako ministr zahraničí. Měl tento post zanedbávat z důvodu mnoho dalších povinností. Proto ho Martinelli požádal, aby odstoupil ze své funkce viceprezidenta. Ministři financí a bydlení rezignovali na protest proti Varelovu propuštění.

Prezidentské volby[editovat | editovat zdroj]

Varela vyhrál prezidentské volby v roce 2014 a zvítězil nad kandidátem José Domingem Ariasem , který byl podpořen Cambio Democrático, stranou vedenou odcházejícím prezidentem Ricarda Martinelliho. Varela získal asi 39% hlasů oproti 32% pro Ariase. Oznámil, že se bude snažit změnit zákonodárný orgán prostřednictvím ústavních změn. Nyní je podezřelý z účasti na korupčním skandálu Odebrecht (brazilská společnost, která podplácela politiky).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]