Joni Huntleyová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Joni Huntleyová
Osobní informace
Narození4. srpna 1956 (67 let)
McMinnville, Oregon, Spojené státy americké
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Výška173 cm
Hmotnost61 kg
Kariéra
Disciplínaskok do výšky
Účasti na LOH1976, 1984
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Atletika na LOH
bronz LOH 1984 skok do výšky

Johanna Luann "Joni" Huntley (* 4. srpna 1956 McMinnville, Oregon) je bývalá americká atletka, jejíž specializací byl skok do výšky.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

V roce 1975 získala zlatou medaili na Panamerických hrách v Ciudad de México, kde ji k titulu stačilo překonání výšky 189 cm. Stejnou výšku napodruhé zdolala také ve finále na letních olympijských hrách v Montrealu o rok později, což stačilo na konečné 5. místo. Těsně pod stupni vítězů, na 4. místě zde mj. skončila československá výškařka Mária Mračnová.

V roce 1980 se rozhodl kvůli invazi Sovětského svazu do Afghánistánu americký prezident Jimmy Carter bojkotovat letní olympijské hry v Moskvě a Huntleyová se tak olympiády nemohla i přes splněný limit zúčastnit.

V roce 1983 vybojovala bronzovou medaili na Panamerických hrách ve venezuelském Caracasu (182 cm).[1] V roce 1984 podruhé v kariéře reprezentovala na letních olympijských hrách, které se konaly v Los Angeles. Ve finále si vytvořila výkonem 197 cm nový osobní rekord, čímž získala bronzovou medaili. Stříbro brala Italka Sara Simeoniová (200 cm) a zlato Ulrike Meyfarthová ze Západního Německa (202 cm).

Osobní rekordy[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]