Johanna Spunda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Johanna Spunda
Narození21. ledna 1898 (126 let)
Olomouc
Povoláníknihovnice
PříbuzníFranz Spunda (sourozenec)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Johanna Spunda (21. ledna 1898 Olomouc[1] – ???) byla moravská učitelka a knihovnice.

Johanna Spunda se narodila v Olomouci, kde se její otec František, jenž pocházel z české chalupnické rodiny z Doloplaz, živil jako krejčí. Více byla ovlivněna matkou Ludmilou, rozenou Tempusovou, která pocházela z německé rodiny z Oder, takže se stejně jako její sourozenci cítila příslušníkem německého národa.

Život[editovat | editovat zdroj]

Byla učitelkou ve Slavoníně, Hranicích a v Potštátu, v letech 1921-1923 vypomáhala v Německé veřejné knihovně v Olomouci, od roku 1926 byla pověřena dočasným vedením knihovny a od roku 1927 se stala stálou vedoucí. Navázala na práci svého předchůdce Arthura Herra. V čele knihovny stála až do roku 1945. V meziválečném období se angažovala v německých kulturních spolcích, po II. světové válce vydávala práce, v nichž se snažila objektivně zhodnotit národnostní vztahy v okolí Olomouce před rokem 1918. Byla sestrou spisovatele Franze Spundy (1890-1963).[2]

Johanna Spunda sbírala v letech 1924-1926 lidové pověsti a povídačky od potštátských žáků a vytvořila z nich a z další lidové slovesnosti sbírku Stoffsammlung für eine Volkskunde des östlichen Odergebirges, kterou ve strojopisu zaslala v dubnu 1945 na Městský úřad v Potštátu. Spis je dnes uložen v SOkA Přerov. Ve strojopisu je uvedeno následující:

V příloze Vám předávám své etnografické záznamy z oblasti Potštátu, které pocházejí z doby mého působení tam, protože se domnívám, že představují cenný materiál pro etnologii východní části Oderských vrchů, jelikož jejich lidová kultura zaniká a hrozilo by, že se dnes ztratí. Prosím vás tedy, abyste jej zařadili do svého městského archivu a později zpřístupnili každému, kdo se hodlá folkloru věnovat a tyto dokumenty využívat. Sborník materiálu pro folkloristickou studii východních Oderských vrchů zaznamenala a shromáždila Johanna Spunda, učitelka předmětů na měšťance v Potštátu za účasti svých studentů v letech 1924-1926.“

Po osvobození Československa byla Johanna Spunda jako Němka odsunuta a působila jako knihovnice v německém Stuttgartu. Kdy zemřela, není známo.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matrika N, Olomouc, Sv. Michal, 1896-1906, snímek 67. [s.l.]: Zemský archiv Opava Dostupné online. 
  2. Stati o německé literatuře vzniklé v českých zemích. Olomouc: Univerzita Palackého, 1991. Dostupné online. ISBN 80-7067-264-1. Kapitola Franz Spunda, s. 48–59. (dostupné online po registraci) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]