Joco Žnidaršič

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Joco Žnidaršič
Narození20. března 1938
Šoštanj
Úmrtí28. listopadu 2022 (ve věku 84 let)
Lublaň
Povolánífotograf a umělec
DětiUrška Žnidaršič
OceněníRad za zásluhy
Cena Prešerenova fondu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Manca Košir, 1967, Pula Arena

Joco Žnidaršič (20. března 1938, Šoštanj28. listopadu 2022, Lublaň)[1] byl slovinský fotoreportér a editor.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Žnidaršič se narodil v Šoštanji v Drávské bánovině. V roce 1963 absolvoval 10 semestrů lékařského studia na lékařské fakultě Univerzity v Lublani. Během školy se dostal k dokumentární a umělecké fotografii a později se této činnosti začal plně věnovat. Byl fotoreportérem magazínů Studentska tribuna, TT, Tovariš a celkem 24 let, od roku 1974 až do důchodu, pracoval jako fotoeditor ve společnosti Delo. Byl fotoreportérem na volné noze a spolumajitelem společnosti Veduta AŽ, která vydávala fotoknihy.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Kromě publicistiky se Žnidaršič ve spolupráci s dalšími významnými spisovateli (jako byli například Matjaž Kmecl, Ciril Zlobec nebo Željko Kozinc) vytvořili četné fotoknihy, které z něj udělaly jednoho z nejvýznamnějších slovinských uměleckých a dokumentárních fotografů. Vytvořili jich přes sto, mezi ty známější patří Foto Joco Žnidaršič, Ljubljana, Bohinj, Slovenski vinogradi (Slovinské vinice), Pot k očetu (himalajski potopis) (Cesta k otci: Itinerář Himálaje), Dobimo se na tržnici (Sejdeme se na trhu), Golf na Slovenskem (Golf ve slovinských zemích), Deset let je Slovenija država (Slovinsko je zemí už deset let), Moja Slovenija (Moje Slovinsko), Lipicanci (Lipicáni), Večni Bohinj (Věčný Bohinj), Zakladi Slovenije (Poklady Slovinska, 2. vyd.) a Najlepša pot zelenin prstan Ljubljane (Nejkrásnější stezka: Lublaňský zelený prsten). Kritici je hodnotili pochvalně a širokému publiku se velmi líbily. Významně fotograficky a editorsky přispíval ve dvaceti dalších fotoknihách, z nichž zvláště úspěšné byly: Zakladi Slovenije (Poklady Slovinska, 1. vyd.), Vojna za Slovenijo (Válka o Slovinsko), Lepa Slovenija (Krásné Slovinsko), Planica (1. a 2. vyd.), Slovenija, lepotica Evrope (Slovinsko, krása Evropy) nebo Ljubljana, lepa in prijazna (Ljubljana, krásná a přátelská).

Uznání[editovat | editovat zdroj]

Joco Žnidaršič v roce 1975 získal titul „Excellence FIAP“ (EFIAP). Uspořádal řadu výstav doma i v zahraničí a bylo mu uděleno více než 50 dalších ocenění a uznání, mezi něž patřila Cena Prešerenova fondu, Župančičova cena, Puharova plaketa za celoživotní dílo a Consortium veritatis, nejvyšší slovinské ocenění za novinářskou práci. Byl prvním držitelem ceny World Press Photo ve Slovinsku a získal ji za fotografie v kategorii Příroda.[2] V roce 2009 mu slovinský prezident Danilo Türk udělil Zlatý řád za zásluhy za celoživotní dílo ve fotografii a velký přínos k mezinárodnímu zviditelnění Slovinska. V roce 2013 obdržel Cenu města Lublaně a v roce 2017 mu Borut Pahor udělil Řád za zásluhy za přínos kampani Slovinsko, má vlast.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Joco Žnidaršič na anglické Wikipedii.

  1. ANGLEŠKI, S. T. A. Iconic photographer Joco Žnidaršič dies [online]. 2022-11-29 [cit. 2022-11-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-11-29. (anglicky) 
  2. World press photo, arhiv leta 1976

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]