Jindřich Langner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
J.M. can.
Jindřich Langner
osobní arciděkan
čestný kanovník litoměřické kapituly
Jindřich Langner
Jindřich Langner
Církevřímskokatolická
ZnakZnak
Svěcení
Kněžské svěcení10. července 1898
Osobní údaje
Datum narození1. října 1870
Místo narozeníPecka, Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Datum úmrtí29. prosince 1956
(ve věku 86 let)
Místo úmrtíDomoušice, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánířímskokatolický duchovní
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jindřich Langner (1. října 1870 Pecka29. prosince 1956 Domoušice) byl český katolický vlastenecký kněz, čestný kanovník litoměřické kapituly do roku 1956.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z podkrkonoší z Pecky v okrese Jičín, kde se narodil v roce 1870. Absolvoval gymnázium v Jičíně a poté zde dva roky vyučoval. Ke kněžštví studoval v litoměřickém bohosloveckém semináři. Po vysvěcení na kněze 10. července 1898 působil jako kaplan v Šumburku. V prvních letech 20. století byl ustanoven do Liberce jako duchovní správce pro věřící české národnosti. Severní Čechy prožívaly v této době národnostní neklid mezi českým a německým mluvícím obyvatelstvem. V Liberci působil i za I. světové války. Jeho činnost byla charitativní a křesťansko-sociální. Náboženství vyučoval v českém jazyce, čímž v tehdy převážně německy mluvícím Liberci, velmi popuzoval.

Po vzniku Československa, pro napětí způsobené jeho nesmlouvavým českým vlasteneckým postojem, byl přeložen do farnosti Raná v lounském okrese. Stal se vikářem lounského vikariátu, kde působil do začátku německé okupace. Národnostní nenávistí ze strany německého obyvatelstva byl opět donucen k odchodu, a v roce 1939 byl ustanoven farářem v Domoušicích, kde dožil. Povahou byl skromný, srdečný a laskavý s příkladným vlasteneckým uvědoměním.[1] Za svou věrnou službu byl jmenován osobním arciděkanem, konzistorním radou v Litoměřicích a čestným kanovníkem litoměřické kapituly.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • TRYBENEKROVÁ V.: Jindřich Langner – katolický kněz, in Listy Peckovska, roč. XVII.,č. 1, Pecka 2007, s. 13

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]