Jill Steinová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jill Stein
Rodné jménoJill Ellen Stein
Narození14. května 1950 (73 let)
Chicago
BydlištěLexington
Alma materHarvardova lékařská škola
Harvardova univerzita
Harvardova kolej
Povolánípolitička, lékařka a mírová aktivistka
ZaměstnavatelHarvardova univerzita
Politická stranaStrana zelených
Nábož. vyznáníagnosticismus
ChoťRichard Rohrer
PodpisJill Stein – podpis
Webwww.jillstein2024.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jill Steinová (* 14. dubna 1950, Chicago, USA) je americká politička a lékařka specializovaná ve vnitřním lékařství. V letech 20122016 neúspěšně kandidovala na úřad prezidentky Spojených států. V letech 2002 a 2010 se též ucházela o post guvernérky svého domovského státu Massachusetts. Vystudovala medicínu na Harvardově univerzitě.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v židovské rodině v Chicagu. V 70. letech studovala psychologii, sociologii a antropologii na Harvardově univerzitě. Potom na téže univerzitě vystudovala medicínu. Studia ukončila roku 1979, potom se začala zabývat vztahem zdraví a kvality životního prostředí v místě bydliště. Závěry její práce ji vedly k tomu, aby se v Bostonu angažovala ve sdružení Lékaři za společenskou odpovědnost (Physicians For Social Responsibility). Kromě toho založila v Lexingtonu výbor pro recyklaci a spolupředsedala mu. Vytvořila též vzdělávací program „Zdraví lidé, zdravá planeta“ (Healthy People, Healthy Planet). Podílela se též na dvou vědeckých publikacích, jedna se věnovala toxickým nebezpečím pro vývoj dětí a druhá nebezpečím pro zdravé stárnutí, které plynou z poškození životního prostředí. Mezi lety 2005 a 2011 byla radní v Lexingtonu.

Vypovídala při projednávání mnoha zákonů i při jednání ve státních vládách a místních radách. Účastnila se úspěšné kampaně, která měla donutit massachusettské rybáře, aby lépe chránili spotřebitele před rtutí, stejně tak pomáhala při tlaku na revitalizaci uhelných plání v Massachusetts. V tomto svém domovském státě také pomáhala sepsat návrh zákona, který by podpořil obnovitelné zdroje energie, a také usilovala o změnu norem týkajících se financování politických kampaní. Za svoji činnost obdržela mnoho ekologických cen.

Kandidatura na prezidentku[editovat | editovat zdroj]

Steinová o své možné kandidatuře začala mluvit v srpnu 2011. Kampaň zahájila oficiálně 24. října 2011. Na Západoillinoiské univerzitě obdržela ve studentských volbách 27 % hlasů, zatímco Obama 39 % a Romney 33 %, což ji podpořilo v další práci. V červnu 2012 byla v Kalifornii zvolena kandidátkou Strany zelených na prezidentku, když získala dvě třetiny hlasů delegátů. V červenci si za svoji kandidátku na viceprezidentku vybrala aktivistku Cheri Honkalaovou, která se zabývá bojem proti chudobě. 14. července její kandidaturu strana oficiálně potvrdila v Baltimore. V říjnu 2012 byla dvakrát zatčena - poprvé i s Honkalaovou na jedné z newyorských univerzit, když se pokoušela vniknout na prezidentskou debatu, aby tak protestovala proti vyloučení malých stran. Podruhé v Texasu, když se pokusila donést jídlo aktivistům, kteří v korunách stromů protestovali proti stavbě ropovodu.

V prezidentských volbách 2012 kandidovala na úřad prezidentky Spojených států za Stranu zelených v tandemu se spolukandidátkou Cheri Honkalaovou. V těchto volbách skončila na čtvrtém místě s 0,33 % voličských hlasů bez zisku volitelů, což představovalo necelých 400 000 voličů. V rámci prezidentských voleb 2016 dne 15. června 2016 oznámila, že si zajistila dostatek delegátů pro nominaci na konvent Strany zelených a stala se předpokládanou kandidátkou.[1][2] Při kandidatuře na prezidentku byla podpořena například lingvistou Noamem Chomskym a novinářem a nositelem Pulitzerovy ceny Chrisem Hedgesem.

Program, politické názory[editovat | editovat zdroj]

V návaznosti na program prezidenta Franklina Delano RooseveltaNew Deal“ prosazovala Steinová program „Green New Deal“. Chtěla vytvořit pracovní místa v oblasti výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Každý Američan, schopný a ochotný pracovat, tak měl dostat práci. Dr. Steinová chtěla, opírajíc o práci doktora práva a ekonomie, Dr. Philipa Harveyho z Rutgersovy univerzity v New Jersey, finančně tento program zajistit omezením armádních výdajů o 30 %, ukončením zahraničních vojenských akcí a zvýšení daní z kapitálových zisků, vlastnictví nemovitostí v ceně mnoha miliónů dolarů apod. Zároveň prosazovala vylepšení stavu půdy, ovzduší, vod, lesů za pomoci budování infrastruktury založené na obnovitelných zdrojích a dále udržitelného způsobu života ve městech - rozvoji hromadné, především vlakové dopravy, rozvoji cyklostezek a chodníků či rozvoji místního ekologického zemědělství.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jill Stein na anglické Wikipedii.

  1. Dr. Jill Stein secures Green Presidential nomination, rises to 5% in national poll [online]. [cit. 2016-06-15]. Dostupné online. 
  2. Green Party candidate Jill Stein says Bernie Sanders should make a 3rd party run [online]. 01-06-2016 [cit. 2016-06-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]