Jiří Lintner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
škpt. MUDr. Jiří Lintner
Narození17. července 1916
Vlachova Lhota
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí?
Národnostčeská
Alma materLékařská fakulta Masarykovy univerzity/Lékařská fakulta svatého Josefa Bejrút
Choťano
RodičeFrantišek a Hedvika Lintnerovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Škpt. MUDr. Jiří Lintner (17. července 1916 Vlachova Lhota – ?) byl československý vojenský lékař a příslušník československé armády v zahraničí během druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Jiří Lintner se narodil 17. července 1916 ve Vlachově Lhotě na Zlínsku v rodině Františka a Hedviky Lintnerových. Vystudoval gymnázium a poté se přihlásil na Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Úspěšně zakončil deset semestrů, pak ale v listopadu 1939 přišlo uzavření českých vysokých škol Němci.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po nuceném přerušení studií opustil 10. ledna 1940 Jiří Lintner Protektorát Čechy a Morava a pokusil se dostat k československým zahraničním jednotkám. V Maďarsku byl ale zadržen a internován. Přesto se mu podařilo se 21. května téhož roku přihlásit československým úřadům v Bělehradu. Přesunul se do Palestiny a 29. června zde byl zařazen ke 4. pěšímu pluku. Na přelomu let 1940 a 1941 absolvoval školu pro důstojníky v záloze a zúčastnil se bojů o Tobruk. Poté mu bylo povoleno dokončit lékařské studium, což učinil na francouzské lékařské fakultě svatého Josefa v Bejrútu. Promoval 26. února 1943, následně absolvoval školu pro důstojníky zdravotnictva v záloze. K 23. červenci 1943 byl přeřazen k britské armádě jako lékař Royal Army Medical Corps a začal pracovat pro 53. General British Hospital. V britské armádě dosáhl hodnosti Captain. V lednu 1945 byl povolán zpět do Československé armády a v březnu 1945 se přesunul do Velké Británie. Do konce války sloužil ve vojenské nemocnici v londýnském Hammersmithu.

Po druhé světové válce[editovat | editovat zdroj]

Po skončení druhé světové války se Jiří Lintner vrátil do Československa a po nějakém čase odešel z armády. Dosáhl hodnosti štábního kapitána. V civilu pracoval v nemocnici v Brně. Po převzetí moci komunisty v únoru 1948 se svou ženou podruhé odešel do emigrace, krátce opět sloužil v britské armádě a poté si otevřel soukromou lékařskou praxi.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]