Jiří Hlohovský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Hlohovský
Narození1600
Úmrtí17. století
Povoláníkněz, spisovatel, redaktor a teolog
Nábož. vyznáníkatolická církev
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jiří Hlohovský, často uváděn také jako Jiřík, byl český katolický kněz a spisovatel. Působil v 1. čtvrtině 17. století.

O jeho životě není mnoho známo, krom toho, že působil jako duchovní na Moravě. Předpokládá se, že se pohyboval v blízkosti olomouckého biskupa Františka z Dietrichštejna, který mu patrně svěřil úkol pracovat proti ideologickému dědictví Jednoty bratrské.[1] Hlohovský tento úkol plnil zejména sběrem duchovních písní a ideovým "pročišťováním" jejich kánonu.

V roce 1622 vydal kancionál Písně katolické. Některé nápěvy jsou upraveny pro čtyřhlas. Je to první známý případ, kdy se v českém katolickém kancionálu objevuje harmonizace melodie.[2] Jde také o první katolický kancionál vydaný na Moravě po bitvě na Bílé hoře. Sborník obsahuje 230 textů a 154 nápěvů.[3] Odborníci nevylučují, že Hlohovský některé písně sám napsal, nejen sebral či přeložil. Z překladů je nejvýznamnější píseň „Ukrutná smrt, přehrozná smrt“, jejíž předlohou je proslulý eschatologický Todtentanz (Tanec smrti) z pera německého jezuity Petruse Franka.

Hlohovského kancionál je někdy označován za první barokní kancionál u nás, byť literární historik Antonín Škarka tomu oponoval, když napsal: "Samy písně Hlohovského nedovedou ještě jeho zpěvník představiti jako výtvor barokního ducha a barokní formy. Více se tomuto baroknímu cítění přiblížily některé cizí skladby z tohoto kancionálu. Nejsou sice původní, nýbrž zase přeloženy a adaptovány podle cizojazyčných předloh, ale jsou pro náš katolický barok typické."[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FORST, Vladimír (ed). Lexikon české literatury. Osobnosti, díla, instituce 2/I H–J [online]. Praha: Academia, 1993 [cit. 2024-03-11]. Dostupné online. 
  2. Jiří Hlohovský. Cojeco.cz [online]. [cit. 2024-03-11]. Dostupné online. 
  3. https://www.isvav.cz/projectDetail.do?rowId=KJB812500901[nedostupný zdroj]
  4. https://is.muni.cz/th/64870/ff_m/DiplomkaFF.txt