Jičínská (Praha)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jičínská
Jičínská ulice: pohled od Olšanského náměstí k jihu
Jičínská ulice: pohled od Olšanského náměstí k jihu
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha
Městská částPraha 3
ČtvrťVinohrady, Žižkov
Poloha
Začíná naKorunní
50°4′32″ s. š., 14°27′42″ v. d.
Končí naOlšanské náměstí
50°4′57″ s. š., 14°27′34″ v. d.
Historie
Pojmenováno poJičín
Další údaje
Délkaasi 750 m
Kód ulice449831
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jičínská ulice v Praze spojuje v severojižním směru městské čtvrtě Vinohrady a Žižkov. Její délka je asi 750 m. Ulicí vede také tramvajová trať, ale tramvaje tu nemají zastávku.

Název Jičínská (podle města Jičín v Královéhradeckém kraji v severovýchodních Čechách) má ulice už od svého vzniku v roce 1910.[1] Krátký úsek od křižovatky s Korunní a Šrobárovou ke Floře (křižovatka s Vinohradskou) patří do Vinohrad, následující úsek k Olšanskému náměstí spadá na Žižkov.

Trasa ulice[editovat | editovat zdroj]

Ulice (podle číslování domů) začíná u křižovatky ulic Korunní a Šrobárovy; v přímém směru je vlastně pokračováním Hradešínské. Vede směrem na sever nejprve mezi vodohospodářskými areály (jsou tu podzemní Vinohradské vodojemy), křižuje Slezskou, pak pokračuje mezi bloky bytových domů (po obou stranách; napravo je na domě Jičínská 2285/4 neobvyklá pamětní deska ve tvaru filmového pásu, připomínající herce Vlastimila Brodského)[2] ke křižovatce Flora, kde ji protíná ulice Vinohradská a je tu vstup do stanice metra Flora.

Za křižovatkou se Jičínská ulice svažuje a pokračuje stále na sever, nyní už na Žižkově; napravo je výrazný objekt obchodního centra (Atrium Flora), nalevo domovní zástavba. Do Jičínské ústí postupně zleva Přemyslovská a Lucemburská (blok mezi nimi tvoří multifunkční objekt Luxembourg Plaza) a pak ještě Křišťanova. Napravo je západní zeď Olšanských hřbitovů, na jejím dolním konci je vchod na hřbitov.

Jičínská ulice končí na Olšanském náměstí, vpravo pod hřbitovem je kostel svatého Rocha. Z náměstí vede doprava Olšanská, doleva Táboritská, rovně (dolů na sever) Prokopova.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Lašťovka, Ledvinka (1997), s. 260
  2. BRODSKÝ Vlastimil – Na domě čp.2285 v Jičínské ulici 4 Praha 3 Vinohrady – Pamětní desky v Praze [online]. 2020-09-20 [cit. 2023-09-13]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • POCHE, Emanuel. Prahou krok za krokem. 2. vyd. Praha: Panorama, 1985. 470 s. S. 343. 
  • LAŠŤOVKA, Marek; LEDVINKA, Václav, et al. Pražský uličník – 1. díl (A-N). 1. vyd. Praha: Libri, 1997. 604 s. ISBN 80-85983-24-9. S. 260. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]