Jevanský rybník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jevanský rybník
Jevanský rybník od přepadu
Jevanský rybník od přepadu
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský kraj
OkresPraha-východ
Jevanský rybník
Jevanský rybník
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha17,62 ha
Ostatní
Přítok vodyJevanský potok, levostranný přítok Jevanského potoka, pravostranný přítok Jevanského potoka
Odtok vodyJevanský potok
SídlaJevany
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jevanský rybník je vodní nádrž na Jevanském potoce v obci Jevanyokrese Praha-východ. Jeho plocha činí 17,62 ha.[1] V rybníce je možné se koupat.[2] Vlastníkem je Česká zemědělská univerzita v Praze.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Schéma Jevanského rybníka

Jevanský rybník je přibližně podlouhlého trojúhelníkovitého tvaru. Je orientován západo-východním směrem, hráz je však stočena směrem na jih (tedy je také orientována východo-západním směrem). Severní, východní a jižní břeh rybníka tvoří zástavba vsi Jevany. Na severu je to ulice Pražská, po které vede cyklotrasa číslo 1. Není však přímo na břehu ale opodál, oddělena ponejprv zelení a poté i zástavbou. Na západě je to ulice Sázavská, po které vyjma cyklotrasy vede i červená turistická značka a na rozcestí ulic s Rekreační se připojuje ještě modrá turistická značka. Ulice se stáčí k jihu, kde tvoří hráz jevanského rybníka. Zde navazuje cyklotrasa 0024. Pod hrází Jevanského rybníka se nachází skupina objektů patřících České zemědělské univerzitě v Praze se skupinou menších nádrží a čistírna odpadních vod. Jižní břeh je tvořen lesem národní přírodní rezervace Voděradské bučiny. Vede zde zpevněná cesta, jejíž součástí je červená turistická značka a naučná stezka Voděradské bučiny.

Jevanský rybník je napájen na západě Jevanským potokem tekoucím z rybníka Švýcar, na jihu bezejmenným potokem stékajícím v několika větvích z kopců Voděradských bučin a na severu potokem, který pramení nad Jevany. Odtéká stavidlem a přepadem do Jevanského potoka, kde napájí Pilský rybník. Přepad je umístěn východně na hrázi.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b editor.dppcr.cz [online]. editor.dppcr.cz [cit. 2016-04-11]. Dostupné online. 
  2. Mapy.cz [online]. Mapy.cz [cit. 2016-04-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]