Jelení kameny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Památníky jeleních kamenů a s nimi spojená místa doby bronzové
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státMongolskoMongolsko Mongolsko
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumi, iii
Odkaz1621 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení2023 (45. zasedání)

Jelení kameny (mongolsky bugan chuluu, azbukou буган чулуу) jsou typem megalitů nacházejících se především v severním Mongolsku a na Sibiři. Jejich název vychází z jejich dekorace, často zachycující právě jeleny. Byly vyrobeny ze žuly nebo kamene greenrock, podle toho, co bylo v oblasti dostupnější. Liší se výškou, většina přesahuje výšku 1 m, ale některé dosahují až 4,5 m. Vršky kamenů mohou být ploché, zaoblené nebo zlomené, což naznačuje, že původní vršek byl záměrně zničen. Kameny jsou obecně orientovány zdobenou stranou k východu.

Rytiny a kresby byly obvykle dokončeny před postavením kamene, i když některé vykazují známky toho, že byly vyryty na místě. Často se objevují luky a dýky, stejně jako typické vybavení doby bronzové: otěže a další pomůcky pro ovládání koňských povozů.

Světové dědictví UNESCO[editovat | editovat zdroj]

V červenci 2023 bylo na seznam světového dědictví UNESCO zapsáno 97 km² kulturní krajiny s jeleními kameny. Zapsání na seznam UNESCO bylo doprovozeno průvodním textem: „Tyto jelení kameny se nacházejí na svazích Khangai Ridge ve středním Mongolsku a sloužily k obřadním a pohřebním praktikám. Pocházejí z doby asi 1200 až 600 př. n. l., dosahují výšky až čtyř metrů a jsou zasazeny přímo do země jako jednotlivé stojící kameny nebo ve skupinách a téměř vždy se nacházejí v komplexech, které zahrnují velké pohřební mohyly zvané khirgisüürs a obětní oltáře. Jelení kameny pokryté vysoce stylizovanými nebo reprezentativními rytinami jelenů jsou nejdůležitějšími dochovanými stavbami patřícími ke kultuře euroasijských nomádů z doby bronzové, která se vyvíjela a poté pomalu mizela mezi 2. a 1. tisíciletím př. n. l.“

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]