Jeden život

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeden Život
Původní názevOne Life
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
Délka109 min
Žánryživotopisný film
filmové drama
ScénářLucinda Coxon
Nick Drake
RežieJames Hawes
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleAnthony Hopkins
Helena Bonham Carterová
Lena Olin
Johnny Flynn
Romola Garai
… více na Wikidatech
ProdukceIain Canning
Emile Sherman
Guy Heeley
HudbaVolker Bertelmann
KameraZac Nicholson
StřihLucia Zucchetti
Výroba a distribuce
Premiéra2023
15. února 2024 (Maďarsko)
Produkční společnostiSee-Saw Films
BBC Films
FilmNation Entertainment
DistribuceWarner Bros.
Jeden Život na KinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jeden život (v originále One Life) je britský životopisný film z roku 2023, který natočil režisér James Hawes.[1] Film je založen na skutečném příběhu britského humanitárního pracovníka sira Nicholase Wintona, který se ohlíží za svou minulostí, kdy před začátkem druhé světové války pomohl odvézt 669 židovských dětí z Československa. Ve filmu se v hlavních rolích představili Anthony Hopkins a Johnny Flynn jako sir Nicholas Winton, ve vedlejších rolích pak Lena Olin, Romola Garai, Alex Sharp, Jonathan Pryce a Helena Bonham Carter.

Světová premiéra filmu proběhla 9. září 2023 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu a evropská premiéra na Londýnském filmovém festivalu 2023. Ve Spojeném království byl uveden 1. ledna 2024 společností Warner Bros. Pictures.[2] Film získal převážně pozitivní recenze, v nichž byly chváleny výkony herců, zejména Hopkinse.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Nicholas Winton, podle jehož příběhu byl natočen film

Když devětadvacetiletý londýnský makléř Nicholas Winton navštíví v roce 1938 (jen několik týdnů po uzavření Mnichovské dohody) Československo, setká se v Praze s rodinami, které uprchly před nástupem nacistů v Německu a Rakousku. Žijí ve špatných životních podmínkách, s malým nebo žádným přístřeším a potravinami a ve strachu z invaze nacistů. Winton se seznamuje s Doreen Warrinerovou, vedoucí pražské kanceláře Britského výboru pro uprchlíky z Československa (BCRC). Winton, zděšený podmínkami v uprchlických táborech, se rozhodne židovské děti sám zachránit. Aktivně podporován svou matkou Babette (Helena Bonham Carter), která je sama německo-židovskou emigrantkou, překonává byrokratické překážky, shromažďuje dary a hledá pěstounské rodiny pro děti přivezené do Anglie. Mnohé z nich jsou Židé, kterým bezprostředně hrozí deportace. Začíná závod s časem, protože není jasné, jak dlouho zůstanou hranice otevřené před nevyhnutelnou nacistickou invazí.

O padesát let později, v roce 1988, uklízí sedmdesátiletý Winton nepořádek ve své kanceláři, o což ho požádala jeho žena Greta. Najde své staré dokumenty, do kterých zaznamenával svou práci pro BCRC, s fotografiemi a seznamy dětí, které chtěli dostat do bezpečí. Winton si stále vyčítá, že nedokázal zachránit víc. Při obědě se svým starým přítelem Martinem Blakem Winton přemýšlí, co by měl se všemi dokumenty udělat. Uvažuje o tom, že je věnuje muzeu holocaustu, ale zároveň chce trochu upozornit na současný těžký osud uprchlíků, načež se spíše rozhodne pro předání dokumentů historičce Betty Maxwell.

Dokumenty se dostanou do rukou produkčního týmu pořadu That's Life!, který připravuje BBC s moderátorkou Esther Rantzenovou. Winton je do pořadu pozván a požádán, aby seděl v publiku. Pořad That's Life Wintona překvapí tím, že do něj pozve některé z dětí, které pomohl zachránit, aby se s ním setkaly. Film končí setkáním Wintona s Věrou Gissingovou a její rodinou na zahradě Wintonova domu.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Anthony Hopkins Nicholas Winton
Johnny Flynn mladý Nicholas Winton
Helena Bonham Carter Babette Winton, matka Nicholase Wintona
Lena Olin Grete Winton, manželka Nicholase Wintona
Jonathan Pryce Martin Blake
Ziggy Heath mladý Martin Blake
Romola Garai Doreen Warrinerová
Alex Sharp Trevor Chadwick
Samantha Spiro Esther Rantzenová
Marthe Keller Elizabeth Maxwell
Adrian Rawlins Geoff
Henrietta Garden Věra Gissingová, roz. Diamantová
Samuel Finzi Rabín Hertz

Výroba[editovat | editovat zdroj]

V září 2020 bylo oznámeno, že Anthony Hopkins a Johnny Flynn se podílejí na životopisném filmu o siru Nicholasi Wintonovi s názvem Jeden život.[3] Podle scénáře Lucindy Coxonové a Nicka Drakea měla režírovat Aisling Walshová, produkci měly zajistit See-Saw Films a BBC Film prostřednictvím výkonných producentů Rose Garnettové a Simona Gillise a producentů Iaina Canninga, Emila Shermana a Joanny Laurieové. O mezinárodní prodej se měly starat společnosti FilmNation Entertainment a Cross City Films.[4]

V září 2022 vyšlo najevo, že režie se ujal James Hawes, pro nějž to byl debutový celovečerní film a k hereckému obsazení se připojila Helena Bonham Carter v roli Wintonovy matky Babi Wintonové. Bylo také odhaleno, že producentem bude Guy Heeley a že scénář vychází z knihy If It's Not Impossible... The Life of Sir Nicholas Winton, kterou napsala Wintonova dcera Barbara Wintonová. Dále bylo oznámeno, že se k hereckému obsazení připojí Jonathan Pryce, Romola Garai a Alex Sharp.[5] Natáčení probíhalo v Londýně v září 2022[6] v říjnu 2022 v Praze.[7][8]

Wintonova dcera požádala produkci, aby Anthony Hopkins hrál jejího otce. Hopkins si přečetl scénář a roli přijal.[9] Wintonův syn ocenil Hopkinsovo ztvárnění svého otce.[10] Komparzisté, kteří tvoří rekonstrukci diváků pořadu That's Life, jsou skutečné děti těch, které Winton zachránil.[11]

Reklamní kampaň filmu vyvolala pobouření, když byl vynechán převážně židovský původ dětí v kindertransportu a místo toho byly označeny za „středoevropské“.[12]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku One Life (2023 film) na anglické Wikipedii.

  1. MASSOTO, Erick. Anthony Hopkins and Helena Bonham Carter Join World War II Drama 'One Life'. Collider [online]. 2022-09-01 [cit. 2024-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. LEE, Benjamin. One Life review – Anthony Hopkins moves in stirring second world war drama. The Guardian. 2023-09-10. Dostupné online [cit. 2024-02-06]. ISSN 0261-3077. (anglicky) 
  3. ‚Je tu někdo, kdo mu vděčí za svůj život?‘ Film o Nicholasi Wintonovi se představuje v prvním traileru. iROZHLAS [online]. 2023-09-08 [cit. 2024-02-06]. Dostupné online. 
  4. WISEMAN, Andreas. Anthony Hopkins & Johnny Flynn To Star In Holocaust Drama ‘One Life’ About Nicholas Winton, Who Saved 669 Children From The Nazis; See-Saw & FilmNation Launch For Toronto Market [online]. 2020-09-09 [cit. 2024-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. BAMIGBOYE, Baz. Helena Bonham Carter Joins Anthony Hopkins And Johnny Flynn In Holocaust Rescue Drama ‘One Life’; ‘Black Mirror’ Director James Hawes To Make Feature Debut [online]. 2022-09-01 [cit. 2024-02-06]. Dostupné online. 
  6. Now Filming in London: September 2022. Film London [online]. [cit. 2024-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Nicholas Winton biopic ‘One Life’, with Anthony Hopkins, to shoot in Prague this autumn. The Prague Reporter [online]. 2022-09-02 [cit. 2024-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. RUMLER, Martin. Praha a její ulice v britském filmu: Příběh Nicholase Wintona ožívá v kinech. Pražský deník. 2024-02-02. Dostupné online [cit. 2024-02-06]. 
  9. SINGH, Anita. Sir Nicholas Winton’s family said film could only go ahead if Anthony Hopkins was cast. The Telegraph. 2023-12-30. Dostupné online [cit. 2024-02-06]. ISSN 0307-1235. (anglicky) 
  10. Sir Nicholas Winton: Holocaust saviour's son lauds 'extraordinary' film. www.bbc.com. 2023-10-12. Dostupné online [cit. 2024-02-06]. (anglicky) 
  11. ALBERGE, Dalya. ‘The worst meeting I have ever had’: why a Kindertransport hero rejected a film about his life. The Observer. 2023-12-30. Dostupné online [cit. 2024-02-06]. ISSN 0029-7712. (anglicky) 
  12. YOSSMAN, K. J. Anthony Hopkins Holocaust Feature ‘One Life’ Amends Marketing Materials to Include Jews Following Backlash (EXCLUSIVE) [online]. 2024-01-04 [cit. 2024-02-06]. Dostupné online. (anglicky)