Jean-Baptiste Claude Odiot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jean-Baptiste Claude Odiot
Portrét J.-B. C. Odiota od Roberta Lefèvrea (1822)
Portrét J.-B. C. Odiota
od Roberta Lefèvrea (1822)
Narození8. června 1763
Francie Paříž Francie
Úmrtí23. května 1850
Francie Paříž, Francie
Místo pohřbeníPère Lachaise
Národnostfrancouzská
Povolánízlatník, stříbrník
marketér
DětiCharles Nicolas Odiot
OceněníRytíř Řádu čestné legie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jean-Baptiste Claude Odiot (8. června 1763 Paříž23. května 1850 Paříž) byl francouzský zlatník a stříbrník období neoklasicismu a empíru, činný ve službách císaře Napoleona Bonaparte, krále Ludvíka Filipa i šlechty. Byl pokračovatelem slavné pařížské firmy Maison Odiot, příslušníkem třetí ze čtyř generací.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Firmu Odiot v Paříži za vlády krále Ludvíka XV. založil v roce 1720 dědeček Jean-Baptiste Gaspard Odiot (1692-1767). Pokračovatelem byl jeho syn Jean-Claude Odiot (1722-1788). Jean-Baptiste Claude pracoval na mnoha zakázkách před francouzskou revolucí, následně většinou zničených.

Pro císaře Napoleona Bonaparte a jeho sestru Pavlínu navrhoval nádobí v antickém řeckém stylu, po návratu Napoleonovy výpravy z Egypta se inspiroval také staroegyptskými motivy podle předloh Vivanta Denona. Dále se roku 1811 společně se zlatníkem Pierrem-Philippem Thomirem podílel na zhotovení kolébky pro Napoleona II., kterou císařovna Marie Luisa odvezla do Vídně. Za své služby byl vyznamenán Řádem čestné legie.

V bitvě o Paříž v březnu roku 1814 Odiot sloužil jako voják národní gardy, která u Clichy Napoleona porazila.

Podobně jako jeho současníci, zlatníci Biennais a Thomire, prováděl návrhy marketérií ve zlaceném bronzu (tzv. vermeil), nebo ve zlaceném dřevě. Nejvýznamnějším dílem je kenotaf s baldachýnem na hrobě svatého Vincence z Pauly pro kapli v převorství lazaristů Saint Lazaire v Paříži. Poslední zakázky prováděl po roce 1830 pro krále Ludvíka Filipa a jeho rodinu. Významné objednávky získal také jeho syn Charles Nicolas, který dodal 3000 kusů zlatých příborů pro místokrále Egypta, Saïda Pašu, a také byl dvorním dodavatelem ruského cara.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jean-Baptiste Claude Odiot na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]