Jana Hojdová (zpěvačka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: článek o české kameramance, režisérce a producentce – Jana Hojdová (kameramanka).
Jana Hojdová
Základní informace
Rodné jménoKuželková
Narození19. prosince 1946
Poběžovice
Úmrtí28. srpna 2023 (ve věku 76 let)
Klenčí pod Čerchovem
Žánrylidová hudba
Povolánízpěvačka, učitelka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jana Hojdová (19. prosince 1946 Poběžovice28. srpna 2023 Klenčí pod Čerchovem) byla česká zpěvačka lidové hudby. Působila jako učitelka a vedoucí dětských pěveckých sborů. Jako autorka a režisérka vytvořila řadu pořadů Chodských slavností.[1]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Jana Kuželková se narodila do muzikantské rodiny. Dědeček Josef Kuželka (1898 – 1974)[2] byl zpěvák, varhaník v Klenčí pod Čerchovem, učitel hudby a kapelník postřekovské dechovky. Hrál na několik hudebních nástrojů. Syn Jan Kuželka, otec Jany hrál na klarinet, housle a také na varhany.[3] Pod vedením dědečka a otce, vytvořila Jana se sestrou Marií pěvecké duo „Sestry Kuželkovy“. Veřejně vystupovaly již v polovině padesátých let dvacátého století. V té době také pod vlivem redaktora plzeňského rozhlasu Zdeňka Bláhy nahrály svoji první desku se dvěma chodskými lidovými písněmi.[4]

Po maturitě na domažlickém gymnáziu vystudovala Pedagogickou fakultu v Plzni. Práci s dětmi věnovala celý svůj život. Učila na základní škole v Klenčí pod Čerchovem a od roku 1986 na základní škole v Poběžovicích. Na obou školách se věnovala vedení pěveckých sborů.

Patřila mezi zakladatelky dětského folklorního souboru Haltravánek v Klenčí pod Čerchovem. Soubor vznikl v roce 1974 a v jeho začátcích v něm zpívaly děti resp. vnoučata rodu Kuželků, Martina, Irena a Ivana, dcery Jany provdané Hojdové a Petr, Lenka a Lída Freiovi. Jejich maminkou byla Marie Hojdová provdaná Freiová. Činnost sboru zahrnovala nejen vystupování na okresních a celostátních festivalech, ale také natáčení pro rozhlas a televizi.[5]

Širší veřejnost znala zpěvačku ze stovek vystoupení se sestrou Marií Freiovou. Vystupovala také s Jaromírem Horákem, Albertem Švecem nebo Oldřichem Heindlem.[6] Sestry Kuželkovy natočily v plzeňském rozhlase desítky lidových písní. Jsou známy jako významné chodské zpěvačky. Pravidelně vystupovaly také s Konrádyho dudáckou muzikou z Domažlic.[2]

Vedle zpěvu se dlouhá léta věnovala přípravě a režii pořadů pro Chodské slavnosti v Domažlicích. Několikrát působila také na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici.

Dcera Martina provdaná Morysková studovala na plzeňské konzervatoři hru na klavír a na pražské Hudební a taneční fakultě Akademie múzických umění vystudovala hru na cembalo. Hraje také na dudy a varhany.[7] Také mladší dcery Ivana a Irena jsou hudebnice a věnují se zpěvu. Na počátku jednadvacátého století se lidové hudbě věnuje již pátá generace Kuželkova rodu.[1]

Jana Hojdová zemřela 28. srpna 2023 v Klenčí pod Čerchovem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Zemřela Jana Hojdová – Divadelní noviny [online]. [cit. 2024-03-22]. Dostupné online. 
  2. a b VONDRUŠKOVÁ, Alena. Od folkloru k folklorismu, slovník folklorního hnutí v Čechách [online]. Strážnice: Ústav lidové kultury Strážnice, 2000 [cit. 2024-03-24]. S. 25. Dostupné online. 
  3. BENEŠOVÁ, Ludmila. Chodská lidová píseň v mateřské škole. , 2009 [cit. 2024-03-24]. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta. . Dostupné online.
  4. CIBULKOVÁ, Milena. Mužští měli fotbal, my zase zpívání. Domažlický deník. 2015-08-14. Dostupné online [cit. 2024-03-24]. 
  5. ŠLEISOVÁ, Klára. Historie a současnost folklorních souborů v Postřekově a v Klenčí pod Čerchovem. dspace5.zcu.cz. 2015. Dostupné online [cit. 2024-03-28]. 
  6. LOUDOVÁ, Daniela. Zemřela nejvýznamnější chodská zpěvačka Jana Hojdová, vedla i dětské sbory. Domažlický deník. 2023-08-30. Dostupné online [cit. 2024-03-24]. 
  7. CIBULKOVÁ, Milena. Chodská dudačka má správné kořeny. Domažlický deník. 2014-08-11. Dostupné online [cit. 2024-03-28]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]