Jack Reacher: Poslední výstřel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jack Reacher: Poslední výstřel
Původní názevJack Reacher
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka130 min
Žánrykrimi, thriller, akční
PředlohaVýstřel
ScénářChristopher McQuarrie
RežieChristopher McQuarrie
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleRosamund Pikeová
Richard Jenkins
Werner Herzog
David Oyelowo
Robert Duvall
… více na Wikidatech
ProdukceTom Cruise
Gary Levinsohn
Paula Wagner
HudbaJoe Kraemer
KameraCaleb Deschanel
StřihKevin Stitt
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 21. prosince 2012
Česko 27. prosince 2012
Produkční společnostiParamount Pictures
Cruise/Wagner Productions
Skydance Media
DistribuceParamount Pictures
UIP Duna
Netflix
Rozpočet60 mil. $
Tržby218,3 mil. $
Předchozí a následující díl
Jack Reacher: Nevracej se
Jack Reacher: Poslední výstřel na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jack Reacher: Poslední výstřel (v anglickém originále jen Jack Reacher) je americký akční kriminální film z roku 2012. Natočil ho režisér Christopher McQuarrie podle vlastního scénáře na základě románu Leeho Childa Výstřel. V titulní roli bývalého vojenského vyšetřovatele se objevil Tom Cruise. Společnost Paramount Pictures film uvedla do amerických kin 21. prosince 2012.[1] V českém znění jej uvedla od 27. prosince téhož roku společnost Bontonfilm.[2][3]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Když v centru města zabije sniper najednou pět lidí bez jakékoli zjevné vzájemné vazby, policie se poměrně rychle dostane na stopu bývalému armádnímu ostřelovači Jamesi Barrovi. Když ho policisté zatknou a vyslýchají, svou vinu však popírá a vyžádá si někdejšího vojenského vyšetřovatele Jacka Reachera (Tom Cruise). Není ho jak najít, ale když se informace o případu i domnělém pachateli rozšíří do médií, sám se dostaví. Barr už je však v komatu, když ve vazbě dostal nakládačku od spoluvězňů. Reacher se však dá dohromady s jeho obhájkyní Helen Rodinovou (Rosamund Pikeová) a začne pro ni zkoumat všechny okolnosti případu.

Záhy zjistí, že mu někdo záměrně klade překážky a dokonce se ho snaží odstranit. To když usoudí, že ve zpočátku jasném případu není něco v pořádku a Barr by mohl být i skutečně nevinný. V pozadí všeho stojí vlivný Rus Zec (ztvárnil ho německý režisér Werner Herzog), který chtěl koupit firmu jedné z obětí, její vraždu zamaskoval zabitím dalších náhodných lidí a celé to chtěl hodit právě na Barra. Jenže Reacher postupně rozmotává síť, dospěje k majiteli střelnice, kde Barr trénoval, a odhalí, že spiklenci museli mít komplice i mezi vyšetřovateli.

Když selhávají všechny pokusy, jak Reachera svést ze stopy nebo zastavit, policejní vyšetřovatel Emerson (David Oyelowo), který je tím zločineckým „insiderem“, unese obhájkyni Rodinovou a přivede ji k Zecovi. Reacher se však s pomocí majitele střelnice Cache (Robert Duvall) prostřílí přes všechny mafiánovy pomocníky a Rodinovou vysvobodí. Samotného Zeca nakonec sám zabije, když si uvědomí, že všichni svědkové, kteří by mohli případný soud navést k tom, kdo vše zosnoval, jsou už po smrti.

Postavy a obsazení[editovat | editovat zdroj]

Původní obsazení Český dabing[4] Postava
Tom Cruise Pavel Vondra Jack Reacher
Rosamund Pikeová Jitka Moučková Helen Rodinová, obhájkyně
Richard Jenkins Jan Vlasák Alex Rodin, otec Helen a státní návladní
David Oyelowo Marek Libert Emerson, policejní vyšetřovatel
Werner Herzog Zdeněk Maryška Zec, hlava ruské mafie
Jai Courtney Radek Hoppe Charlie, Zecův hlavní zabiják
Vladimir Sizov ? Vlad, Zecův násilník
Joseph Sikora ? James Barr, sniper podezřívaný z pětinásobné vraždy
Michael Raymond-James Václav Rašilov Linsky, Zecův pomocník
Alexia Fast Marika Šoposká Sandy, dívka z baru
Josh Helman ? Jeb, rváč z baru
Robert Duvall Vladimír Brabec Cash, majitel střelnice

Zajímavostí je, že si ve filmu zahrál i autor knižní předlohy Lee Child, a to policejního seržanta za přepážkou.[5]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Film s rozpočtem kolem 60 milionů dolarů[1] byl v předvánočním čase uveden celkem do 3 352 amerických kin a během prvního víkendu vydělal 15,2 milionu dolarů. Stal se tak nejúspěšnější premiérou toho týdne, když předstihl komedii Čtyřicítka na krku s necelými 11,6 milionu dolarů. Oba filmy však vysoce překročila návštěvnost už druhý týden reprízovaného první části trojdílné fantasy Hobit: Neočekávaná cesta s 36,9 milionu dolarů.[6] Celkově Jack Reacher na domácím trhu vydělal 80 milionů dolarů a ze zahraničí utržil dalších více než 138 milionů.[1]

Na recenzním agregátoru Rotten Tomatoes obdržel film ze 170 recenzí výsledný rating 6,2 bodů z deseti, přičemž 62 % jej hodnotilo kladně. Z více než 114 tisíc uživatelů jej pozitivně hodnotilo 67 %.[7] Na serveru Metacritic získal o něco slabší hodnocení, 50 % na základě 35 recenzí.[8]

Česká filmová kritička Mirka Spáčilová z MF Dnes udělila snímku celkově 60% hodnocení, když podle ní „působí zprvu příjemně starosvětsky, postupně už jen unaveně“. Dojem filmu dle Spáčilové kazí „herecky fádní Rosamund Pikeová coby zapálená advokátka, z níž si člověk zapamatuje leda výstřih nepřiměřený soudní síni, a zápletka, ve které už zase hrozí spiknutí“, nad průměr jej vytáhnou „dvě pocty legendám, Robertu Duvallovi a zejména Werneru Herzogovi v roli zlosyna v pozadí“.[9] Radomír D. Kokeš z Aktuálně.cz spatřuje „úskalí spíš v práci s informacemi - film nám toho totiž sděluje od začátku příliš“ a pak „jen čekáme, až konečně dojde na to, že podle všeho bezpochyby vinný Barr […] je ve skutečnosti nevinný“. Dle něj však „lze najít klíč, ve kterém bude Jack Reacher: Poslední výstřel fungovat a není třeba k tomu hledat důmyslné interpretační šifrovací mřížky: americká drsná škola“. Film podle Kokeše „rytmicky šlape […], detektivku ozvláštňuje rodinný konflikt a dostane se i na kritiku irácké invaze…“ Po jeho soudu tento typ „starosvětských detektivek v kině chybí […] a mezi všemi těmi ambiciózními oscarovými dramaty a v pošmourném počasí ony dvě hodinky žánrového dobrodružství v kině prostě zvednou náladu“.[3] František Fuka především kritizoval obsazení Toma Cruise do ústřední postavy: „říká suché hlášky a snaží se být cool motherfucker, přičemž se tváří úplně jako v Top Gunu (1986). Ano, Cruise hrál kvalitního nemilosrdného zabijáka v Collateralu (2004), takže je schopen dobrého hereckého zabijáckého výkonu, ale v tomto filmu ho rozhodně nepředvádí.“ A udělil snímku pouhých 30 %.[10]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Skladatel hudby k filmu Joe Kraemer obdržel v roce 2013 jako jeden z 30 oceněných cenu společnosti BMI za filmovou hudbu.[11][12]

Sequel[editovat | editovat zdroj]

Již v únoru 2013 se vyskytly první zprávy o možném pokračování filmu, v prosinci téhož roku byla zveřejněna informace, že by mělo jít o adaptaci nové, na podzim 2013 vydané Childovy knihy Nevracej se (Never Go Back).[13][14] 9. prosince 2013 společnosti Paramount Pictures a Skydance Productions potvrdily, že pracují na sequelu filmu.[15] V květnu 2014 bylo oznámeno, že Tom Cruise se vrátí do role Jacka Reachera. V květnu 2015 bylo potvrzeno, že Edward Zwick film zrežíruje a bude spolupracovat na scénáři s Herskovizem a Wenkem.[16] Zwick a Cruise spolu spolupracovali na filmu Poslední samuraj. V srpnu 2015 se k obsazení připojila Cobie Smulders, poté během září Danika Yarosh, Aldis Hodge, Patrick Heusinger a během října Holt McCallany a v listopadu Robert Catrini. V lednu 2016 byl Robert Knepper obsazen do role ředitele soukromé vojenské firmy. Natáčení bylo zahájeno 20. října 2015 v New Orleans v Louisaně. V lednu 2016 se natáčelo v St. Francisville. Film nese název Jack Reacher: Nevracej se.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Jack Reacher [online]. Box Office Mojo [cit. 2016-07-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Jack Reacher: Poslední výstřel [online]. Česko-Slovenská filmová databáze [cit. 2016-07-09]. Dostupné online. 
  3. a b KOKEŠ, Radomír D. Recenze: Jack Reacher má drsně starosvětský švih. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2013-01-04 [cit. 2016-07-10]. Dostupné online. 
  4. oberon. Jack Reacher: Poslední výstřel / Jack Reacher [online]. Dabingforum.cz, 2012-12-23 [cit. 2016-07-09]. Dostupné online. 
  5. Jack Reacher: Poslední výstřel - galerie [online]. Česko-Slovenská filmová databáze [cit. 2016-07-10]. Dostupné online. 
  6. Weekend Box Office: December 21-23, 2012 [online]. Box Office Mojo [cit. 2016-07-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Jack Reacher (2012) [online]. Rotten Tomatoes [cit. 2016-07-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Jack Reacher [online]. Metacritic.com [cit. 2016-07-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. SPÁČILOVÁ, Mirka. RECENZE: Tom Cruise má v thrilleru moře času na řeči s blondýnou. iDNES.cz [online]. 2012-12-27 [cit. 2016-07-10]. Dostupné online. 
  10. FUKA, František. Recenze: Jack Reacher: Poslední výstřel - přešlap, který si Cruise za rámeček nedá. Kinobox.cz [online]. 2012-12-20 [cit. 2016-07-10]. Dostupné online. Dostupné také na: [1]. 
  11. Jack Reacher (2012): Awards [online]. Internet Movie Database [cit. 2016-07-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. Cliff Martinez and Top Composers Honored at the 2013 BMI Film & TV Awards [online]. Broadcast Music, Inc., 2013-05-16 [cit. 2016-07-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  13. CHVÁLA, Tomáš. Jack Reacher s tváří Toma Cruise dostane ještě jednu šanci. Kinobox.cz [online]. 2013-12-14 [cit. 2016-07-09]. Dostupné online. 
  14. Nevracej se [online]. Databáze knih [cit. 2016-07-09]. Dostupné online. 
  15. Jack Reacher’s Back; Tom Cruise Developing New Bestseller ‘Never Go Back’ [online]. [cit. 2016-12-03]. Dostupné online. 
  16. Ed Zwick In Talks To Direct ‘Jack Reacher’ Sequel [online]. [cit. 2016-12-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]