J.S.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z J.S)
J.S. (Jaroslav Šolc)
Narození10. února 1953
Praha ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánímalíř
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

J. S. (* 10. února 1953 Praha) je český malíř, grafik a zlepšovatel. Vlastním jménem Jaroslav Šolc, vystavuje pod iniciálami, aby se odlišil od stejnojmenného malíře z Police, s nímž jej pojí přátelství a tvorba.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Dětství strávil v Sanytrové ulici (zanikla při výstavbě hotelu Intercontinental) na Starém Městě v Praze. Denně mohl z okna přes park na pozdějším náměstí Curieových sledovat dokončování, odhalení a likvidaci pomníku J. V. Stalina. Školní docházku zahájil na SJŠ Sanytrová a dokončil na ZDŠ Jílovská v Braníku, kam byla rodina přestěhována. Účastnil se tvůrčích ateliérů v Domě čs. dětí na Pražském hradě. Po studiu SPŠ stavební ve Zborovské ulici vystudoval psychologii a pedagogiku na FFUK. Počátkem sedmdesátých let intenzivně navštěvoval přednáškové cykly Dr. Antonína Balíka v Národní galerii, což jej vedlo k opatření si olejových barev a k malování obrazů. Při aktivitách v rámci mezinárodní dobrovolné služby a pobytech u přátel navštěvoval umělecké sbírky v Londýně, Paříži a Amsterdamu. Tomu předcházelo studium uměleckých publikací v knihovně UPM v Praze.

V roce 1981 spojil svoji životní pouť s malířkou Norou Blankou Vláškovou. V druhé polovině osmdesátých let jej galerijní kontakty zavedly do Francie, Švýcarska a USA, kde se jeho obrazů ujímali sběratelé. Zvýšený zájem sběratelů v Čechách a na Moravě vedl v devadesátých letech k omezení zahraničních aktivit.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Od počátku maluje olejem na plátno i na pevné podklady. Po osmi letech života v Jamrtále (Nuselské údolí u parku Folimanka) a častých vycházkách do čtvrtí Karlov a Albertov vytvořil sérii vedut, které vystavil v roce 1979 přes odpor úřadů na vnější zdi psychiatrické kliniky. V roce 2003, po třiceti letech volné tvorby se mu podařilo překonat psychickou bariéru a začal tvořit i abstraktně (J. S. Brut.).[zdroj?]

Od počátku devadesátých let tvoří grafické listy technikou xerografie a faksimile, spolu s Národní Galerií a firmou Trico se podílel na vývoji dnes již nedostupné techniky Offlith, vyznačující se jemnou strukturou tisku a barevnou věrností reprodukce.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Samostatné výstavy[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1973, kdy se již jako dospělý chopil štětců, uspořádal přes 50 výstav a zúčastnil se okolo 80 společných projektů doma i ve světě. Kontakty s galeriemi v zahraničí mu umožnily oslovovat publikum na většině kontinentů, jejich prostřednictvím též představil své dílo na mezinárodních veletrzích umění. Spojení části životní pouti s Norou B. Vláškovou v roce 1981 (+1997) jej kromě jiného výrazně obohatilo umělácky, technicky a lidsky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]