Přeskočit na obsah

János Bihari

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
János Bihari
Základní informace
Narození21. října 1764
Veľké Blahovo
Úmrtí26. dubna 1827 (ve věku 62 let), 1828 (ve věku 63–64 let) nebo 1827 (ve věku 62–63 let)
Pešť
Povoláníhudební skladatel, houslista a hudebník
Nástrojehousle
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

János Bihari, narozen jako János Sipos, (21. října 1764 Veľké Blahovo, Uhersko26. dubna 1827 Pešť, Uhersko) byl maďarský cikánský houslista, primáš a hudební skladatel narozený v Uhersku (území současného Slovenska).

Narodil se ve slovenské obci Veľký Aboň (maďarsky Nagyabony, dnes Veľké Blahovo v okrese Dunajská Streda) jako János Šipoš. Jméno si později změnil na Bihari, protože zjistil, že jeho předkové pocházeli z Biharské župy ve východním Maďarsku, na hranicích s Rumunskem.

Už jako malý chlapec byl obdivován pro svou vynikající hru na housle. V patnácti letech byl primášem vlastní kapely a v osmnácti letech podnikal koncertní turné po Uhersku, Sedmihradsku a po Polsku. Všude se setkával s bezvýhradným nadšením. Záhy se mu dostalo i oficiálního uznání od předních hudebníků té doby i představitelů veřejného života. Hrál v Budíně a v Bratislavě při císařských hostinách i při korunovaci. Ve Vídni byl nazýván „maďarský Beethoven“. Jeho životopisec Ervin Major jej považoval za největšího houslistu Maďarska první poloviny 19. století a Biháriovým houslovým uměním byl okouzlen i skladatel Franz Lizst, který řekl: "Tóny, které vyluzují jeho kouzelné housle, dopadají na náš očarovaný sluch jako slzy."[1]

Konec jeho koncertní kariéry nastal 4. prosince 1824, když se s ním při návratu z koncertu v Egeru do Pešti převrátil kočár a Bihári si zlomil ruku. Zemřel v bídě 26. dubna 1827. V roce 1964 mu byla v rodné obci odhalena pamětní deska. V Dunajské Stredě stojí pomník se skladatelovou bustou.

Pomník Jánose Bihariho v Dunajské Stredě

Komponoval verbuňky, tance, čardáše. Některé z nich byly vydány v roce 1890 ve sbírce A régi magyar zené kinczey (Poklady staré maďarské hudby). Mimo tanečních skladeb složil i Requiem inspirované smrtí svého syna.

Literatura

[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]