Jóhannes Sveinsson Kjarval

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jóhannes Sveinsson Kjarval
Narození15. října 1885
Island
Úmrtí13. dubna 1972 (ve věku 86 let)
Reykjavík
Místo pohřbeníReykjavík
Alma materKrálovská dánská akademie umění
Povolánímalíř a básník
Oceněnímedaile prince Evžena (1958)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jóhannes Sveinsson Kjarval (15. října 1885 Meðalland13. dubna 1972 Reykjavík) byl islandský malíř. Je vyobrazen na islandské bankovce v hodnotě 2000 korun.

Narodil se v chudobě a ve čtyřech letech byl adoptován strýcem z matčiny strany.[1] Jako mladý pracoval jako rybář. Svůj volný čas trávil kreslením a malováním, základní dovednosti se naučil od umělce Ásgrímura Jónssona. Ve věku 27 let s finanční podporou rybářů a Islandské konfederace práce složil přijímací zkoušku na Královskou dánskou akademii výtvarných umění, kterou vystudoval. Během svého působení v Kodani se seznámil s různými styly včetně impresionismu, expresionismu a kubismu. Později podnikl také cesty do Anglie, Francie a Itálie.[2] Na Island se vrátil v roce 1922. Jméno Kjarval přijal ve dvaceti letech, jeho rodné jméno znělo Jóhannes Sveinsson.[3]

Byl plodným malířem, zanechal tisíce kreseb a maleb. Obrazy se velmi liší stylem a často různé styly mísí. Některá jeho díla obsahují absurdní prvky, například elfy rozmístěné do krajiny. Mnoho z jeho děl je zobrazením islandské krajiny a lávových útvarů, ale mnohé z jeho krajinomaleb jsou částečně „kubistické“ a abstraktní, se zaměřením na nejbližší okolí spíše než na hory v pozadí. Později se často uchyloval k vyloženě abstraktní malbě. V roce 1958 mu švédský král udělil medaili prince Eugena.

Je po něm pojmenována jedna ze tří budov Reykjavického uměleckého muzea (Kjarvalsstaðir).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jóhannes Sveinsson Kjarval na anglické Wikipedii.

  1. ELDJÁRN, Þórarinn. Kjarval the beloved artist. Eldsveitir.is [online]. [cit. 2023-09-03]. Dostupné online. 
  2. GUÐRÚNARDÓTTIR, Áslaug. Jóhannes S. Kjarval: From Abroad. artmuseum.is [online]. 2019-12-19 [cit. 2023-09-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Jóhannes Sveinsson Kjarval, Iceland's most revered artist. Fahrenheit Magazine [online]. 2022-05-25 [cit. 2023-09-03]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]