Ásgrímur Jónsson

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ásgrímur Jónsson
Narození4. března 1876
Island
Úmrtí5. dubna 1958 (ve věku 82 let)
Reykjavík
Alma materKrálovská dánská akademie umění
Povolánímalíř
OceněníŘád islandského sokola
Řád Dannebrog
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ásgrímur Jónsson (4. března 1876 Rútsstaðahverfi5. dubna 1958 Reykjavík) byl islandský malíř, jeden z prvních na Islandu, který se uměním uživil.[1] Náměty jeho obrazů jsou většinou krajiny rodné země, zejména hory. Bývá řazen k impresionismu, ke konci života se dotkl expresionismu. Některé z jeho obrázků také ilustrují islandské ságy a lidové příběhy. Byl rovněž známý svými nástěnnými malbami v různých kostelech na Islandu.

V letech 1900 až 1903 studoval na Královské výtvarné akademii v Kodani. Po promoci hodně cestoval (Itálie, Německo, Francie). Ovlivnil mnoho islandských umělců, včetně Jóhannese Sveinssona Kjarvala, kterému byl přímo učitelem základů malování. Krátce před svou smrtí daroval svůj dům v Bergstaðastræti v Reykjavíku islandské vládě, spolu se všemi obrazy, které měl v té době v držení. Jednalo se o 192 olejomaleb a 277 akvarelů. Jeho dům je nyní spravován Islandskou národní galerií a nachází se v něm trvalá expozice Jónssonových děl. Během svého života byl Jónsson poctěn mnoha způsoby. Byl jmenován čestným profesorem na Islandské univerzitě a v roce 1933 Velkým rytířem Islandského řádu Sokola. Byl čestným členem Královské švédské akademie umění a rytířem Dannebrogu první třídy. Zemřel v roce 1958 a byl pohřben na hřbitově Gaulverjabæjar ve Flóahreppuru.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ásgrímur Jónsson na anglické Wikipedii.

  1. Home of an Artist | National Gallery of Iceland. www.listasafn.is [online]. [cit. 2023-09-04]. Dostupné online. (anglicky)