Internet Engineering Task Force

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Internet Engineering Task Force
Vznik17. ledna 1986
SídloFremont, Spojené státy americké
Působnostcelosvětově
LídrRuss Housley (2007–2013), Jari Arkko (2013–2017), Paul Mockapetris (1994–1996), Fred Baker (1996–2001), Harald Tveit Alvestrand (2001–2005) a Brian Carpenter (2005–2007)
Mateřská organizaceInternet Society
Oficiální webwww.ietf.org
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Internet Engineering Task Force (zkratka IETF, česky „Komise pro technickou stránku internetu“) je v informatice název organizace, která vyvíjí a podporuje internetové standardy a úzce spolupracuje s konsorciem W3C a organizacemi ISO/IEC. Zabývá se především standardy TCP/IP a internetovými protokoly. Jedná se o otevřenou organizaci vydávající standardy, nevyžadující žádné formální členství nebo členské požadavky. Všichni členové, včetně nejvyšších představitelů jsou dobrovolníci a jejich práce je většinou financována jejich zaměstnavateli nebo sponzory. Například současný předseda je financován firmou VeriSign a agenturou NSA, která spadá pod vládu USA.[1]

Organizační struktura[editovat | editovat zdroj]

Komise je organizována do velkého množství pracovních skupin. Cílem skupin je práce na určitém konkrétním tématu, včetně zpracování do finálního stavu. V čele každé skupiny je předseda či předsedové společně s ustanoveními, která obsahují informace o tom, čím se má skupina zabývat a co má vytvářet.

Skupiny jsou dále organizovány do několika oblastí podle předmětu jejich zájmu. Aktuálními oblastmi jsou například: aplikace, Internet, provoz a management, aplikace v reálném čase, zabezpečení a transport a další. Oblasti jsou kontrolovány oblastními vedoucími, kteří jsou zodpovědni za chod skupiny. Oblastní vedoucí společně s předsednictvem IETF tvoří Internet Engineering Steering Group (IESG), skupinu odpovědnou za celkovou činnost IETF.

IETF je formálně zastřešena Internet Society (ISOC), kontroluje ji Internet Architecture Board (IAB), která dohlíží na vnější vztahy a součinnost s RFC. IAB je také zodpovědná za IETF Administrative Ovesight Committee (IAOC), ta dohlíží na IETF Administrative Support Activity (IASA), která poskytuje logistickou a jinou podporu pro IETF. IAB rovněž řídí Internet Research Task Force (IRTF), se kterým má IETF řadu vazeb.

Pracovní skupiny[editovat | editovat zdroj]

Pracovní skupiny jsou otevřeny pro všechny, kteří se chtějí účastnit, diskutovat nad problémy nebo pořádat přednášky na setkáních IETF. Na rozdíl od jiných organizací se zde nehlasuje, ale diskutuje. Pracovní skupina je vytvořena orgánem IESG pro práci na konkrétní sadě úkolů popsaných v ustanoveních skupiny. Pracovní skupina zaniká v okamžiku, kdy jsou splněny všechny části úzkou a práce na nich je ukončena. V některých případech dochází k prodloužení existence pracovní skupiny zadáním nových úkolů nebo jejich aktualizací.

Detaily o pracovních skupinách lze nalézt v RFC 2418.

IETF Trust[editovat | editovat zdroj]

Jelikož IETF neměla žádnou právní subjektivitu, byly její prostředky (autorská práva v RFC, domény, názvy a další) převáděny ve prospěch Internet Society a CNRI. V roce 2006 došlo k založení dílčí organizace IETF Trust, do které byly již zmiňované prostředky převedeny.

Popis organizace IETF Trust naleznete v RFC 4371 a v IETF Trust agreement.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První setkání IETF bylo 16. ledna 1986 a zúčastnili se jí vědci z 21 vládních organizací v USA. Zpočátku probíhala setkání každé 3 měsíce, od roku 1991 se členové scházeli třikrát do roka. Představitelé z nevládních organizací byli pozváni až na čtvrté setkání. Od té doby byly schůze otevřené pro všechny zájemce.

Většina vlastní práce uvnitř IETF je realizována v rámci pracovních skupin, proto není nutné svolávat zasedání častěji. Účast na prvních setkáních nebyla velká, na každé z prvních pěti schůzí nebylo přítomno více než 35 lidí. Do konce 80. let se schůzí účastnilo maximálně 120 lidí. Od počátku 90. let účast narůstala až na vrcholných 3000 zúčastněných na konferenci v San Diegu v roce 2000. Od této konference se v důsledku reorganizace začaly počty účastníků snižovat a aktuálně se konferencí účastní okolo 1300 lidí.

V 90. letech se IETF vymanila z područí vlády USA a stala se nezávislou mezinárodní organizací přidruženou k Internet Society. Čas od času se v tisku objevovaly články o magických schopnostech IETF, protože kdo začal používat její protokoly, byl zodpovědný za úspěchy Internetu. Realita je taková, že skupiny inženýrů dávají dohromady takové produkty, které mohou jejich uživatelé aplikovat napříč všemi sítěmi. Detaily pracovních postupů IETF se značně změnily a došlo k celkovém vzestupu organizace, ale základní principy publikování návrhů, jejich recenze a nezávislá testování účastníky zůstávají. Tato spolupráce a volnost je hlavním pilířem pro specifikaci vhodných standardů. Většina z těchto specifikací je zaměřena spíše na jednotlivé protokoly než na velké systémy. To umožňuje používání protokolů v mnoha různých systémech a standardy jsou běžně využívány organizacemi, které z nich vytvářejí plnohodnotné internetové architektury (např. 3GPP a další).

Protože se IETF spoléhá na dobrovolníky a využívá otevřených specifikací, je těžké dosáhnout nějakého konkrétního cíle či konkrétní shody, protože počet členů je někdy příliš malý nebo naopak velký. U protokolů jako SMTP, který slouží pro přenos elektronické pošty mezi stovkami miliónů uživatelů, je velký odpor proti změnám, které by nebyly plně zpětně kompatibilní. Uvnitř IETF probíhají aktivity s cílem zvýšit rychlost práce komise, ale kvůli velkému počtu dobrovolníků s rozmanitými názory je těžké dospět ke vzájemné shodě, proto je zdokonalování činnosti organizace pomalé.

Předsedové[editovat | editovat zdroj]

Předseda IETF je volen komisí NomCom na dvouleté období s možností znovuzvolení. Do roku 1992 byl předseda volen IAB.

Funkční období předsedů IETF[2]
Jméno Od Do Také známý jako
Michael Corrigan 1986 1986 Mike Corrigan
Phillip Gross 1986 1994 Phill Gross
Paul Mockapetris 1994 1996
Fred Baker 1996 2001
Harald Tveit Alvestrand 2001 2005
Brian Carpenter 2005 2007
Russ Housley 2007 2013
Jari Arkko 2013 2017
Alissa Cooper 2017 2021
Lars Eggert 2021 současnost

Další organizace[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Internet Engineering Task Force na anglické Wikipedii.

  1. Security top concern for new IETF chair[nedostupný zdroj], Carolyn Duffy Marsan, Network World, 26. července 2007
  2. Past IETF Chairs. IETF [online]. [cit. 2023-02-27]. IESG Past Members. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]