Institut français

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Institut de France.
Institut français
MottoLiberté Créativité Diversité
PředchůdceCulturesfrance
ZřizovatelMinisterstvo zahraničních věcí Francouzské republiky
Vznik1907, 1922
Právní formaétablissement public à caractère industriel et commercial a établissement public national à caractère industriel ou commercial doté d'un comptable public
SídloPaříž, Francie
Souřadnice
LídrEva Nguyenová Binhová (od 2021)
Oficiální webwww.institutfrancais.com
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Institut français, v překladu Francouzský institut, je organizace francouzského ministerstva zahraničních věcí a ministerstva kultury, jejímž cílem je propagovat francouzskou kulturu a jazyk po světě. Za tím účelem zřizuje francouzské instituty v různých zemích světa, k roku 2023 existovalo 98 poboček. V Česku funguje Francouzský institut v Praze (Štěpánská 35).

Francouzské instituty často spolupracují s organizací Alliance française, která v nich organizuje bezplatné kurzy francouzštiny. Kořeny instituce jsou v roce 1907, kdy byl založen Institut français de Florence při univerzitě v Grenoblu (dnes známé jako Université Stendhal). Iniciátorem byl francouzský spisovatel Julien Luchaire. První zahraniční institut byl založen roku 1909 v Athénách, v roce 1919 následovaly Barcelona a Neapol, velmi brzy poté, roku 1920, vznikl institut i v Praze, z velké části z iniciativy bohemisty Ernesta Denise.[1] Státní institucí se stal institut roku 1922 (pod názvem Association française d’expansion et d’échanges artistiques), k tomuto datu se dnes organizace hlásí jako k roku svého založení.[2] Instituty fungují podle právní úpravy z roku 2010 a od té doby se rovněž zastřešující organizace všech institutů nazývá Institut français.[3] Je členem sdružení evropských národních kulturních institutů EUNIC.

Instituty pořádají kulturní festivaly, výstavy, filmové projekce, výměnné pobyty apod. Ve spolupráci s CNRS bylo založeno i několik Instituts français de recherche à l'étranger, které se zaměřují na propagaci francouzské vědy v zahraničí. Průkopnická činnost Francouzského institutu v oblasti kulturní diplomacie inspirovala mnohé země k vytvoření podobných organizací jakou jsou British Council, Goethe-Institut, Konfuciův institut, Instituto Cervantes, Italský kulturní institut, Japan Foundation, Slovenský inštitút nebo Česká centra.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Institut français na francouzské Wikipedii.

  1. HNILICA, Jiří. Francouzský institut v Praze 1920–1951: Mezi vzděláním a propagandou. [s.l.]: Charles University in Prague, Karolinum Press 237 s. Dostupné online. ISBN 978-80-246-1663-6. Google-Books-ID: 7IFoDwAAQBAJ. 
  2. 100 ans de diplomatie culturelle | Institut français. www.institutfrancais.com [online]. [cit. 2023-08-14]. Dostupné online. (francouzsky) 
  3. CulturesFrance devient « L’Institut français » et la culture s’élargit. RFI [online]. 2010-07-21 [cit. 2023-08-14]. Dostupné online. (francouzsky)