Inna Modja

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Inna Modja
Základní informace
Rodné jménoInna Bocoum
Narození19. května 1984 (39 let)
Bamako
Žánrypop music a rap
Povoláníherečka, zpěvačka a modelka
Nástrojehlas
Hlasový oboralt
VydavatelWarner Music Group
Webwww.innamodja.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Inna Modja, vlastním jménem Inna Bocoum (* 19. května 1984 Bamako), je malijská zpěvačka, hudební skladatelka a textařka.

Její pseudonym modja znamená ve fulbštině zlobivá.[1] Pochází z hudební rodiny, od dětství zpívala ve sboru a v patnácti letech začala spolupracovat se skupinou Salifa Keity. Studovala v Paříži cizí jazyky, literaturu a mezinárodní obchod, svůj první singl vydala ve Francii v roce 2009.[2] Její autorská tvorba přináší spojení rhythm and blues, hip hopu a západoafrické lidové hudby.[3] Zpívala s Jasonem Mrazem píseň „Lucky“ v televizním pořadu Fête de la Musique, v roce 2011 byla nominována na NRJ Music Award v kategorii Objev roku a její píseň „French Cancan (Monsieur Sainte Nitouche)“ se dostala na čtvrté místo hitparády Syndicat National de l'Édition Phonographique.

Kromě hudby se věnuje i modelingu, výtvarnému umění a herectví (televizní show Le Grand Journal, film Daoudy Coulibalyho Wùlu). Veřejně se angažuje v environmentálních a sociálních záležitostech, ve svých textech se zabývá problémy terorismu, masové migrace či nedostatku pitné vody v afrických zemích. Je vegetariánkou. Popsala svoji osobní zkušenost se ženskou obřízkou a bojuje za vymýcení tohoto zvyku, také propaguje azylové domy pro oběti domácího násilí.[4]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

  • 2009 Everyday Is a New World
  • 2011 Love Revolution
  • 2015 Motel Bamako

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Stuff Dostupné online
  2. True Africa Dostupné online
  3. West Africa Gateway Dostupné online Archivováno 10. 4. 2019 na Wayback Machine.
  4. Kaltblut Magazine Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]