Indiana Jones a nástroj osudu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Indiana Jones a nástroj osudu
Základní informace
Původní názevIndiana Jones and the Dial of Destiny
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka154 min a 142 min
Žánrdobrodružný/fantasy
ScénářJez
John-Henry Butterworth
RežieJames Mangold
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleHarrison Ford
Phoebe Waller-Bridge
Mads Mikkelsen
Boyd Holbrook
John Rhys-Davies
Antonio Banderas
Shaunette Renee Wilson
ProdukceSteven Spielberg
HudbaJohn Williams
KameraJanusz Kamiński
StřihMichael McCusker
Andrew Buckland
Výroba a distribuce
Premiéra30. června 2023
Produkční společnostLucasfilm
DistribuceParamount Pictures
Česká distribuceFalcon
Rozpočet295 mil. $
Předchozí a následující díl
Indiana Jones a království křišťálové lebky
(2008)
Indiana Jones a nástroj osudu na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Indiana Jones a nástroj osudu (v anglickém originále Indiana Jones and the Dial of Destiny, původně překládáno jako Indiana Jones a volání osudu či Indiana Jones a disk osudu) je dobrodružný a akční snímek režiséra Jamese Mangolda z roku 2023; jde o pátý díl příběhu s archeologem-dobrodruhem Indianou Jonesem.[1] Titulní role se jako vždy zhostil Harrison Ford (díky technologii poháněné umělou inteligencí jej diváci spatří i digitálně omlazeného[2]) jako Indiana Jones, dále ve filmu hrají Mads Mikkelsen či Phoebe Waller-Bridge. Film měl režírovat Steven Spielberg, ten ovšem v únoru 2020 odstoupil z důvodu, že série potřebuje pohled nové generace; jiné zdroje uvádějí, že to bylo kvůli neshodám ohledně scénáře. Steven Spielberg figuruje jako jeden z producentů snímku.

Do projektu se nevrátil George Lucas, který byl naposledy přítomen u Indiana Jonese a království křišťálové lebky. Film měl premiéru 30. června roku 2023.

Děj je zasazen do roku 1969, do časů soupeření o dobytí vesmíru mezi USA a SSSR. Indy je znepokojen faktem, že americká vláda do tohoto klání neváhala nasadit bývalé nacisty, aby jí zajistili vítězství nad Sovětským svazem. Proto se vypraví, se svou kmotřenkou Helenou, zastavit Jürgena Vollera, bývalého nacistu v dresu NASA; ten se angažuje v programu přistání člověka na Měsíci a má v úmyslu změnit svět dle svých představ.[3]

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Harrison Ford Indiana Jones
Phoebe Waller-Bridge Helena Shaw
Mads Mikkelsen Jürgen Voller
Boyd Holbrook Klaber
John Rhys-Davies Sallah
Antonio Banderas Renaldo
Toby Jones Basil Shaw
Karen Allen Marion Ravenwood
Ethann Isidore Teddy Kumar

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MÍŠKOVÁ, Věra. Harrison Ford uchvátil filmový festival. Fotografie Yara Nardi; Kultura. Právo. Cannes: Borgis, 20. květen 2023, roč. 33, čís. 116, s. 15. [cit. 2023-06-01]. Dostupné online. ISSN 1211-2119.
  2. MÍŠKOVÁ, Věra. Z Cannes zamíří do českých kin i laureáti cen. Kultura. Právo. Borgis, 1. červen 2023, roč. 33, čís. 126, s. 19. [cit. 2023-06-01]. Dostupné online. ISSN 1211-2119.
  3. VEREM, Anja. Páté pokračování Indiana Jonese, The Flash nebo třetí Strážci Galaxie – ti všichni se představili v trailerech na letošním Super Bowlu. Červený koberec [online]. 19. únor 2023 [cit. 2023-06-01]. Indiana Jones a nástroj osudu. Dostupné online. ISSN 1805-4145. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]