Ida Hahn-Hahnová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ida Hahn-Hahnová
Portrét z roku 1842
Portrét z roku 1842
Narození22. června 1805
Tressow Prusko Pomořansko
Úmrtí12. ledna 1880 (74 let)
Mohuč Hesenské velkovévodství Hesensko
Místo pohřbeníMohuč, Hlavní hřbitov
Povoláníspisovatelka, básnířka
Národnostněmecká
Významná dílaLetters from the Orient
Manžel(ka)Fridrich von Hahn (1826-1829)
Děti1
RodičeKarl Fridrich von Hahn (Neuhaus)
Sophie von Behr
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ida Hahn-Hahnová nebo Ida hraběnka von Hahn, celým jménem Ida Marie Louise Sophie Friederike Gustave hraběnka von Hahn, (* 22. června 1805 Tressow (Babitz); † 12. ledna 1880 Mohuč) byla německá šlechtična, spisovatelka, básnířka a zakladatelka kláštera. Pocházela z hraběcího rodu Hahnů, z linie Neuhaus. Po krátkém manželství s bratrancem Fridrichem se rozhodla žít nezávisle, ale užívala dvojité jméno „hraběnka Hahn-Hahn“. Napsala několik desítek knih od románů přes cestopisy až po básnické sbírky a zanechala rozsáhlou písemnou pozůstalost. Čtivé a dosud vyhledávané jsou její Dopisy z Orientu. Ve své době byly její romány populární také v českých zemích a pro svou produktivitu byla dávána za vzor Boženě Němcové.

Portrét Idy Hahn-Hahnové z časopisu Die Gartenlaube (1867)

Život[editovat | editovat zdroj]

Vyrůstala v blahobytu v krásném prostředí Meklenburského Švýcarska v aristokratické uměnímilovné rodině, její otec Karl Fridrich von Hahn (1782–1857) byl přezdívaný Theater-Graf, protože podporoval divadla, dožil se vysokého věku a zemřel v chudobě. Ida získala všestranné soukromé vzdělání a podle společenských konvencí byla v 21 letech provdána.

Manželství[editovat | editovat zdroj]

Hrabě Fridrich Wilhelm Adolph von Hahn (1804–1859) žil v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Studoval na univerzitách v Heidelbergu a v Göttingenu, převzal rodinný zámek Basedow, byl rentiérem a věnoval se svým zálibám, jezdectví a pěstování koní. Z dynasticko-politických důvodů se v červnu roku 1826 oženil se svou setřenicí Idou. Ida byla nešťastná a manželství skončilo rozvodem 5. února 1829, 3. března téhož roku se Idě narodila mentálně postižená dcera Antonie („Toni“), která byla svěřena pečovatelce, s níž žila až do své smrti v roce 1856 v Berlíně.

Cestování a romány[editovat | editovat zdroj]

Ida krátce po rozvodu začala ignorovat společenské normy a odjela s baronem Adolfem von Bystram na cesty po Evropě a Blízkém Východě. S Bystramem žila neprovdána 21 let. Pod jeho vlivem začala systematicky psát a vydávat svá díla. V roce 1847 sklidila veřejnou kritiku, především od spisovatelky Fanny Lewaldové za aristokratickou povýšenost a ignorování chudoby.

Po revolucích z roku 1848 a po smrti Adolfa von Bystram († 1849) konvertovala k římskokatolické víře, také pod vlivem německého kardinála Diepenbrocka. Hahn-Hahnová svůj zásadní obrat vyložila v polemickém spise Z Babylónu do Jeruzaléma (1851), který vyvolal různé kritiky, především pruského vládního rady a evangelického pastora Heinricha Abekena.

Život v klášteře[editovat | editovat zdroj]

V listopadu 1852 odešla do kláštera Du Bon Pasteur v Angers, který však pro přísnou řeholi brzy opustila a usadila se v Mohuči jako laická sestra v klášteře, který pro „padlé dívky“ spoluzaložila. Hahn-Hahnová pak pro nápravu vyvrhelů vlastního pohlaví napsala několik prací. Zemřela v nedožitých 75 letech a je pohřbena na hlavním městském hřbitově v Mohuči.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Její romány dlouho patřily v aristokratickém prostředí střední Evropy k nejoblíbenějším beletristickým dílům, za vrchol jsou považovány dvaː

  • Ulrich (1841), román o prostopášném šlechtici
  • Hraběnka Faustina (1841), román popisuje kraběnčiny cesty po Orientu, exotické prostředí a promiskuitní styky tohoto ženského dona Juana. V závěru hraběnka skončí v klášteře, aby odčinila své hříchy.
  • Romány Sigismund Forster (1843), Cecil (1844), Sibylle (1846) a Maria Regina (1860, česky 1870 [1]) byly ve své době rovněž velmi oblíbené.

Další romány měly některé analogie s díly George Sandové, ale nebyly tak nepřátelské vůči společenským institucím a zabývaly se téměř výhradně aristokratickou společností.

Pozdní publikace Hahn-Hahnové z 50.-70. let zůstávaly bez povšimnutí jako pouhé náboženské manifesty.

  • Obrazy z dějin církve (3 svazky, 1856–1864); * Poutnice (Peregrina) (1864) * Eudoxie (1868).
  • Sebrané spisy (Gesammelte Werke) byly vydány v Řezně ve dvou sériích, celkem 45 svazků (1903–1904).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ida von Hahn-Hahn na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]