Hrad Lemesos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hrad Lemesos
Hrad Lemesos
Hrad Lemesos
Základní informace
Slohosmanská architektura
Poloha
AdresaLemesos, KyprKypr Kypr
Nadmořská výška4 m
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrad Lemesos (řecky Κάστρο Λεμεσού) je středověký hrad nacházející se poblíž Starého přístavu ve městě Lemesos na Kypru. Hrad byl postaven koncem 12. století západoevropskými křižáky a jeho současná podoba pochází z turecké přestavby roku 1590.

Středověk[editovat | editovat zdroj]

Archeologický výzkum odhalil, že hrad byl postaven nad raně křesťanskou bazilikou (4.7. století) a pozdějším byzantským památníkem (10. či 11. století). Podle výzkumů se jednalo o významný kostel.

Podle kněze Stafana Lusignana z 16. století hrad nechal postavit v roce 1193 Guy z Lusignanu, tedy dva roky po obsazení Kypru křižáky. První dobová zmínka o hradu však pochází až z roku 1228. Hrad byl mnohokrát poškozen při nájezdech Mamlúckého sultanátu a následně opraven. Podle tradice se na tomto místě anglický král Richard Lví srdce oženil s dcerou navarrského krále Berengarií Navarrskou.

Novověk[editovat | editovat zdroj]

Interiér hradu.

V roce 1538 dobyli Lemesos krátkodobě Turci. Po vyhnání Turků se Benátský správce Kypru rozhodl hrad zbourat, aby nemohl být znovu zabrán. Ke zničení došlo v roce 1568.

Po dobytí Kypru Osmanskou říší byly zbytky původního hradu roku 1576 začleněny do nové osmanské pevnosti. Osmanská pevnost byla dokončena roku 1590. Sklepy a první patro byly využívány jako věznice do roku 1950.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Limassol Castle na anglické Wikipedii.

  1. Ελεύθερη είσοδος σε δώδεκα Μουσεία που λειτουργούν κάτω από το Τμήμα Αρχαιοτήτων [online]. Vláda Kypru [cit. 2023-01-06]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]