Hrádek Kotówka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hradiště Kotówka
Základní informace
Zánik30. až 60. léta 15. století
Poloha
AdresaLubomia, gmina Lubomia, okres Wodzisław, Slezské vojvodství, PolskoPolsko Polsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrádek Kotówka, polsky také Gródek stożkowaty Kotówka či Grodzisko Kotówka, je zaniklé středověké hradiště v lese v Lubomii v gmině Lubomia v západní části Slezské vysočiny (Wyżyna Śląska) v okrese Wodzisław ve Slezském vojvodství v Polsku. Místo je celoročně volně přístupné.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Hrádek Kotówka je „záhadnou“ památkou, protože o něm nejsou známé žádné písemné prameny. Bylo to pravděpodobně opevněné knížecí sídlo ze 14. až 15. století. Jeho historii lze spojit s ratibořským vévodou Janem I. (1332 až 1380–1382) nebo jeho synem Janem II. Železným (asi 1365 až 1424). Budovy hradu se nedochovaly, ale lokalita má dobře dochovanou terénní formu i archeologické vrstvy kultur všech osídlení. Hrádek byl zničen někdy ve 30. až 60. letech 15. století. Byly zde nalezeny také památky mezolitu, neolitu a doby bronzové z lužické kultury. Místo je památkově chráněno. K místu se také vážou pověsti o zlém knížeti, který byl poražen a jeho hrádek mu zapálili a který se ze zoufalství probodl mečem.[1][2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 9.04.2017 Lubomia “Kotówka” – “Grodzisko” – Oddział PTTK Radlin [online]. [cit. 2021-12-22]. Dostupné online. (polsky) 
  2. Zamczysko Kotówka - Zabytek.pl. zabytek.pl [online]. [cit. 2021-12-22]. Dostupné online. (polsky)