Howard Johnson

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Howard Johnson
Narození20. století
Alma materRiceova univerzita
Povoláníinformatik, informační vědec, vysokoškolský učitel a elektroinženýr
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Howard Johnson (* 1956) je elektrotechnik známý svou poradenskou činností a běžně odkazovanými knihami na téma integrity signálu, zejména pro návrh vysokorychlostních elektronických obvodů. Působil jako hlavní technický redaktor standardizace Fast Ethernet a Gigabit Ethernet[1] a IEEE byl uznán jako „vynikající přispěvatel“ do gigabitové pracovní skupiny IEEE P802.3z.[2]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

V roce 1978 získal Johnson bakalářský titul v elektrotechnice. Magisterské studium elektrotechniky ukončil v roce 1979 a svá studia dokončil roku 1982 doktorátem na Riceově univerzitě v texaském Houstonu. Jeho disertační práce nesla název Návrh algoritmů DFT.

Příspěvek elektrotechnice[editovat | editovat zdroj]

Johnson významně zvýšil povědomí o analogových účincích při práci ve vysokorychlostních digitálních elektronických systémech.

V moderních digitálních systémech je běžné, že digitální designy podléhají analogovým efektům, i když pracují na relativně nízké hodinové frekvenci. Obvody pracující s nižšími hodinovými frekvencemi se mohou chovat jako vysokorychlostní digitální systémy, pokud je na okrajích signálu dostatečný vysokofrekvenční obsah (při přechodu mezi digitálními logickými úrovněmi) vzhledem k vzdálenosti uražené přes desku plošných spojů. V důsledku zdokonalení polovodičového procesu mohou stačit rychlejší okrajové rychlosti i „nízko technologických“ elektronických součástek, aby byl systém efektivně vysoký a tudíž vystaven zmatku způsobenému neočekávanými analogovými efekty.

Dobrým příkladem je jeho ilustrace matice vzestupných hran, které jsou výsledkem různých kombinací povrchového jevu a dielektrické ztráty,[3] což ilustruje konstrukční problémy PCB, s nimiž se setkáváme při mikrovlnných frekvencích.

Johnson se také aktivně účastnil vývoje dvou standardů IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), které upravují EthernetIEEE 802.3 Fast Ethernet a IEEE 802.3 Gigabit Ethernet.

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Johnson je autorem či spoluautorem tří knih:

  • High-Speed Digital Design: A Handbook of Black Magic (Prentice Hall, New Jersey 1993), ISBN 978-0133957242
  • Fast Ethernet: Dawn of a New Network (Prentice Hall, New Jersey 1996), ISBN 978-0133526431
  • High-Speed Signal Propagation: Advanced Black Magic (Prentice Hall, New Jersey 2003), ISBN 978-0130844088

Byl rovněž autorem rubriky Signal Integrity v měsíčníku EDN (magazine), z níž se později stal blog Signal-Integrity.

Se svými semináři o elektrotechnice se po 20 letech rozloučil 24. června 2013 posledním příspěvkem Seek inspiration (Hledejte inspiraci).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Howard Johnson (electrical engineer) na anglické Wikipedii.

  1. Howard Johnson interviewed on The Amp Hour [online]. [cit. 2014-04-02]. Dostupné online. 
  2. IEEE P802.3z Outstanding Contributor Awards [online]. [cit. 2014-04-02]. Dostupné online. 
  3. JOHNSON, Howard. Mixing skin-effect and dielectric loss [online]. 19 September 2002 [cit. 2014-04-02]. Dostupné online.