Holín (Bojanov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Holín
Socha Nejsvětější Trojice
Socha Nejsvětější Trojice
Lokalita
Charaktervesnice
ObecBojanov
OkresChrudim
KrajPardubický kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel28 (2021)[1]
Katastrální územíKovářov u Seče (3,81 km²)
Nadmořská výška500–550 m n. m.
PSČ538 07 Seč 1
Počet domů17 (2011)[2]
Holín
Holín
Další údaje
Kód části obce409936
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Holín je malá vesnička na Chrudimsku, rozkládající se na okraji Železných hor. Základní strukturu tvoří 17 domů. Z hlediska veřejné správy spadá pod městys Bojanov.

Holín leží v katastrálním území Kovářov u Seče.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Ve vesničce k únoru 2019 žije 23 stálých občanů žijících v 6 domech, z toho 5 důchodců, 5 dětí předškolního věku, 1 školák, 2 vysokoškoláci a 10 ekonomicky aktivních obyvatel středního věku.

Jednotlivé domy mají čísla popisná od 1 do 25, většina však již neexistuje.

V Holíně se nepravidelně vyskytuje i kolem 40 lidí, a to především o víkendech nebo svátcích, kdy zde svůj volný čas tráví obyvatelé z Prahy a blízkého okolí či z krajského města Pardubice. Nejsou zde tedy hlášeni trvale, avšak mají tu své rekreační zařízení – chalupy (koupené či získané dědictvím) a jsou nedílnou součástí tohoto místa.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

V jedné ze dvou ulic směrem do Nových Lhotic se po levé straně na soukromém pozemku u domu č.p. 17 nachází Socha Nejsvětější Trojice.

Místní části[editovat | editovat zdroj]

Na sádkách, Jalovčina, Dolánka, V Březinách.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Rybník "Višňák", potok Zlatník.

Lesy[editovat | editovat zdroj]

Holínské lesy nejsou nikterak hluboké, pomáhají utvářet typické a příjemné prostředí jedinečné okolní krajiny Železných hor. Dle geografických podmínek by skladba zdejších lesů měla vykazovat především smíšený typ, tj. listnaté s jehličnatými lesy. Platí to ale jen do jisté míry, převažují totiž jehličnaté monokultury, především smrkové. A ty jsou v posledních letech ničeny lýkožroutem smrkovým (kůrovcem).

Potravu a úkryt zde nalézá mnohá divoká zvěř - srnčí, prase, králík, liška, z ptáků je možné se setkat se strakapoudem, poštolkou, kánětem a dalšími.

Bohatství lesních plodů bylo negativně ovlivněno ve 2. pol. 20. století znečištěním z nedaleké prachovické cementárny. Po výrazně zlepšené technologii zachycování nečistost ze spalování se lesní plody a byliny úspěšně zotavují.

Veřejný prostor[editovat | editovat zdroj]

Veřejný prostor je vymezen především ploty a místními komunikacemi, avšak není nijak zvlášť omezen. Hlavním místem pro setkávání místních je zdejší náves, kde se v letních měsících koná "Buřtoopékání", které si organizují sami obyvatelé. Na přelomu nového a starého roku je zde pořádán slavnostní novoroční ohňostroj s přípitkem, kdy jsou na místo svezeny autobusem i obyvatelé ostatních částí městyse Bojanov.

Zimní sporty[editovat | editovat zdroj]

Pokud jsou příznivé meteorologické podmínky sportem číslo jedna je běžecké lyžování, které je možno provozovat na velkých polních lánech zasypaných sněhem či na lesních cestách. Dále se zde vyskytují dobré předpoklady (na všechny světové strany) spustit se na sáňkách, bobech či lopatách z kopce dolů. Snem každého malého kluka je postavit si ve sněhu bunkr, a v Holíně je to opravdu možné, pravidelně se totiž nafouká vysoká sněhová závěj na svahu z pole podél cesty směrem na Nové Lhotice. Ukázat své řidičské schopnosti, neboli trochu si zadriftovat na sněhu se svým čtyřkolovým miláčkem, je možné na místní návsi, kde lítá sníh od zabírajících kol až do oken okolních obydlí.

Zimních radovánek je zde možno si vyzkoušet opravdu mnoho, avšak v poslední době se zde rozvíjí další "zimní sport", který je spojený především s technologickým pokrokem doby, a to frézování sněhu ze svého vjezdu na sousedovu zahradu a ještě dál, nejlépe až do sousedního dvora. To však vyžaduje kvalitní technické parametry své lopaty, nutnou dávku dobré nálady a připravenost, neboť začít sněžit může opravdu kdykoliv.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Vesnička sdílí přímé sousedství s Kovářovem, odkud se také do ní můžeme dostat autem ze silnice II. třídy číslo 340 směrem od Chrudimi v pravotočivé zatáčce odbočkou vlevo anebo v opačném směru od Seče v levotočivé zatáčce vpravo. Odbočka je označena dopravními značkami „Holín 0,5“.

Panoráma - Holín. Únor 2019.
Panoráma - Holín. Únor 2019.


Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-11-01]
  2. Historický lexikon obcí České republiky – 1869–2011. 21. prosince 2015. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]