Hlídková jeskyně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hlídková jeskyně
Údaje o jeskyni
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Hlídková jeskyně
Hlídková jeskyně
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pohled na „vstupní otvor“ do Hlídkové jeskyně (léto 2020)
Pohled na „pozorovací okna“ Hlídkové jeskyně (léto 2020)

Hlídková jeskyně se nachází v okrese Česká Lípa v Libereckém kraji v nadmořské výšce asi 470 m. Jde o malou jeskyni[1] (prostor s okénky,[1] jakousi „skalní pozorovatelnu“) vytesanou[1] do paty nevysoké pískovcové skály u cesty nad Modlivým dolem. Z určitého úhlu pohledu skála, jež jeskyni hostí, svým tvarem připomíná lidskou lebku a Hlídková jeskyně v ní tvoří pozorovatelnu s výhledem na cestu pod skalou.[1] Uvnitř nevelkého prostoru s obdélníkovým vstupem do snadno přístupné Hlídkové jeskyně se nachází úzká vodorovná kamenná lavice a očazený výklenek (nejspíše sloužící jako místo pro malé ohniště, louč, svíčku nebo petrolejovou lampu).

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Hlídková jeskyně je dostupná z obce Svojkov postupem (zhruba východním směrem) po pěší turistické červeně značené[2] trase E10 přes Modlivý důl. Trasa E10 postupuje dále z Modlivého dolu severovýchodním směrem k vrchu Slavíček (538[3] m n. m.). Hlídková jeskyně se nachází (jen pár kroků napravo[4] od E10)[5] ve svahu (v posledně jmenovaném úseku) zhruba 110 metrů vzdušnou čarou od východního okraje Modlivého dolu.

Je ovšem možný i postup po červeně značené E10 opačným směrem, tedy ze Sloupského skalního města do Modlivého dolu.[2] V tomto případě leží Hlídková jeskyně ve svahu vlevo na dohled od E10 cca 110 metrů před strmějším sestupem do východního okraje Modlivého dolu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d ŠAFUS, Ivo. Okruhy kolem Svojkova (hrad, Modlivý důl, Slavíček, Bukové údolí, Dědovy kameny, Tisový vrch) [online]. www cokoli v okoli cz, 2016-03-09 [cit. 2020-09-17]. Dostupné online. 
  2. a b Hlídková jeskyně: Malá jeskyně při červeně a zeleně značných turistických cestách ze Sloupského skalního města do Modlivého dolu. [online]. www informuji cz [cit. 2020-09-18]. Dostupné online. 
  3. Geoprohlížeč: Základní topografická mapa ČR 1 : 25 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2023-09-08]. Dostupné online. 
  4. Svojkovský okruh po žluté nabízí tucet atrakcí a test vašeho smyslu pro orientaci [online]. genus cz, 2019-09-30 [cit. 2020-09-18]. Dostupné online. 
  5. Pěší okruh ze Svojkova přes Modlivý důl [online]. www vylety – zabava cz [cit. 2020-09-18]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]