Hexenagger

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hexenagger
Zámek v Hexenaggeru
Zámek v Hexenaggeru
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška375 m n. m.
StátNěmeckoNěmecko Německo
Hexenagger
Hexenagger
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel447 (2020)[1]
Správa
Telefonní předvolba09442
PSČ93336
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hexenagger je vesnice v zemském okrese EichstättHorním Bavorsku, administrativně náležející k městysu Altmannstein. V roce 2020 měla vesnice 447 obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hexenagger byl poprvé zmíněn roku 982. Od této doby je doloženo, že zde byli usídleni páni z Hexenaggeru, a to až do roku 1480.

V místě byl zprvu vystavěn hrad Hexenagger. Po pánech z Hexenaggeru byli jeho vlastníky hrabata z Helfensteinu, kteří jej prodali vévodovi Vilémovi Bavorskému. Vévoda propůjčil hrad a panství v léno Erhardtovi z Muggenthalu, jehož rod byl vlastníkem i přes třicetiletou válku, kdy byl hrad vypálen a pobořen. Páni z Muggenthalu jej následně přestavěli na zámek. Po vymření tohoto rodu se stal roku 1724 vlastníkem zámku kurfiřt Karel VII. Bavorský. Od vévody dostala zámek darem v roce 1731 jeho milenka hraběnka Maria Josepha Morawitzky. Dalšími vlastníky byli (po hraběti Morawitzkém) Anton z Kaysersteinu a šlechtici z Weidenbachu. Otto z Weidenbachu odkázal zámek své neteři Ilse z Kalckenreuthu, jejíž syn Eberhard Leichtfuß je jeho současným majitelem.

Muzeum[editovat | editovat zdroj]

Přírodní památka[editovat | editovat zdroj]

Asi 500 metrů západně od Hexenaggeru (blízko Ottersdorfu) se nachází velký dub.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Hexenagger na německé Wikipedii a Schloss Hexenagger na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]