Heremigarius

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Heremigarius
Narození400
Úmrtí429 (ve věku 28–29 let)
Mérida
Příčina úmrtíutonutí
Povolánívoják
Funkcesvébský král
král
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Heremigarius (také Hermigarius nebo Hermegarius) (fl. 427428) byl svébský vojevůdce působící v Lusitánii na počátku 5. století. Fredegarova kronika sepsána v polovině 7. století Heremigaria nazývá rex Suaevorum, (král Svébů).[1][2] Mohl být společným monarchou s Hermerichem či jeho nástupcem, ale žádný primární zdroj to přímo neuvádí.[3][4]

Podle současníka Hydatia, Heremigarius zaútočil na města Sevilla a Mérida ovládaná Vandaly, kde spáchal blíže nespecifikovaný přestupek (iniuria) v bazilice svaté Eulálie. Byl tedy „svržen do řeky Ana rukou Boží“, kde se utopil.[5] Ve skutečnosti byl poražen v bitvě vandalským králem Geiserichem nedaleko Méridy, kde se při ústupu utopil v řece.

Casimiro Torres v Galicii tvrdil, že Heremigarius byl otcem magistera militum Ricimera. Byl také spojován s Ermengonem, který je pohřben v ariánské hrobce v bazilice, v hlavním městě Vandalů, Hippo Regius.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Heremigarius na anglické Wikipedii.

  1. MUHLBERGER, Steve. Overview of Late Antiquity [online]. ORB Online Encyclopedia [cit. 2023-10-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. THOMPSON, Edward Arthur. Romans and Barbarians: the decline of the Western Empire. Madison, Wis: University of Wisconsin press, 1982. Dostupné online. ISBN 0-299-08700-X.. (anglicky) Německý historik Felix Dahn se ve svém monumentálním Die Könige der Germanen zabýval možností, že byl příbuzným a nástupcem krále Hermericha.. 
  3. Chronicarum quae dicuntur Fredegarii Scholastici libri IV. cum Continuationibus, ed. Bruno Krusch, MGH SS rer. Merov. 2, book II, chapter 51. [online]. Hanover, 1888 [cit. 2023-10-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. GILLETT, Andrew. The Birth of Ricimer - Historia: Zeitschrift für Alte Geschichte 44,. [s.l.]: [s.n.], 1995. Dostupné online. S. 380–384. (anglicky) 
  5. MUHLBERGER, Steve. Overview of Late Antiquity [online]. ORB Online Encyclopedia [cit. 2023-10-26]. Steve Muhlberger v kap. 3, §5, cituje Hydatia, kap. 90... V měsíci květnu král Gaiserich opustil [Španělsko] a se všemi Vandaly a jejich rodinami přešel z břehů provincie Baetica do Mauretánie a Afriky. Před přechodem byl varován, že svébský vojevůdce Heremigarius procházel sousedními provinciemi a cestou je drancoval. Gaiserich se proto vrátil s některými ze svých mužů a následoval Svéby, když plenili Lusitánii. Nedaleko od Emerity, kterou Heremigarius pohrdal, čímž způsobil urážku svaté mučednice Eulalie, Gaiserich pobil prokleté svébské vojáky, ale Heremigarius, který se domníval, že se zachránil tím, že se obrátil k útěku rychleji než vítr, byl brzy vržen rukou Boží do řeky Ana, přičemž zemřel.. Dostupné online. (anglicky)