Hercena (stanice metra v Kyjevě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hercena
Původní názevГерцена
StátUkrajina
MěstoKyjev
ČtvrťZahorivščyna
UliceJurije Illjenka
VznikVýstavba se zastavila v 90. letech
Možnost obnovení výstavby po rekonstrukci okolí
LinkySyrecko-Pečerska
Technické informace
Typ stanicetrojlodní
Počet nástupišť1 ostrovní
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hercena (ukrajinsky Герцена, Hercena) , někdy také Zahorivska je stanice kyjevského metra, která zatím není otevřená a nachází se na Syrecko-Pečerské lince mezi stanicemi Lukjanivska a Dorohožyči.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice se začala stavět v 90. letech a měla obsluhovat motocyklový závod Dnepr a Vyšší stranickou školu (nyní Vzdělávací a vědecký institut mezinárodních vztahů Kyjevské národní univerzity). Stanice je nyní provozována jako technická stanice.[1] Výstavba se ale zastavila z důvodu nedostatku financí a už se nikdy nerozjela. Stanice by mohla být uvedena pokud v čtvrti bude velká dopravní poptávka, kterou pozemní doprava nebude zvládat.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Stanice bude trojlodní. Na konci stanice se budou nacházet eskalátory vedoucí k východům na ulici Jurije Illjenka a ulice Hercena.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Герцена na ukrajinské Wikipedii.

  1. «Киевгорстрой» станет генподрядчиком строительства I очереди Левобережной линии метро | Ликос 7 — Здесь есть недвижимость!. web.archive.org [online]. 2010-03-12 [cit. 2022-07-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-03-12. (rusky) 
  2. Проект станции "Герцена" | Онлайн-музей Киевского метро | Все о метрополитене Киева. web.archive.org [online]. 2012-02-05 [cit. 2022-07-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-02-05. (rusky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

← směr Syrec Metro v KyjevěSyrecko-Pečerska směr Červonyj chutir
Dorohožyči Hercena Lukjanivska

VaršavskaMostyckaSyrec DorohožyčiHercenaLukjanivskaLvivska bramaZoloti vorota Palac sportu KlovskaPečerskaZviryneckaVydubyči TelyčkaSlavutyčOsokorkyPozňakyCharkivskaVyrlycja Bezbariérový přístupBoryspilska Bezbariérový přístupČervonyj chutir Bezbariérový přístup

Kurzívou jsou vyznačeny zatím nedokončené stanice