Hadik-Barkóciho palác

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hadik-Barkóciho palác
Základní informace
Slohbarokní architektura
Výstavba1767
Poloha
AdresaStaré Mesto, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hadik-Barkóciho palác je palácová budova nacházející se v Košicích na Hlavní ulici.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hadik-Barkóciho palác je reprezentativní barokní budova, která byla prvním šlechtickým palácem v Košicích. První trakt na místě dvou středověkých budov nechal postavit v roce 1754 jágerský biskup František Barkóci. Zadní křídlo pochází z konce 18. století.[1] V zimě 1805/1806 zde byl ubytován dvanáctiletý následník trůnu Ferdinand I. Dobrotivý, když se spolu se svými sourozenci ukrýval v Košicích před nebezpečím ze strany Napoleonových vojsk. Poslední dědička rodu Barkóci se v polovině 19. století provdala za hraběte Bélu Hadika a od té doby palác nese pojmenování Hadik-Barkóci.

Po roce 1930 zřídil v budově uzenář Alex Jaszusch bufet, od konce třicátých let 20. století zde byla restaurace Otta Lescheho a od druhé poloviny čtyřicátých 20. století až do znárodnění restaurace Kriváň. Po znárodnění se z ní stala hospoda a od roku 1980 pizzerie. V budově sídlila první košická spořitelna. Dnes v budově sídlí pobočka Veřejné knihovny Jána Bocatia.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hadik-Barkóciho palác na slovenské Wikipedii.

  1. Hadik-Barkóciho palác [online]. kosice.sk [cit. 2024-01-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-03-16. (slovensky) 
  2. Prvý palác v meste prichýlil aj princa Ferdinada. kosicednes.sk [online]. Region Poprad, 2011. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]