Hôtel d'Aumont

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hôtel d'Aumont
Základní informace
Slohbarokní architektura
ArchitektLouis Le Vau
Poloha
Adresa4. pařížský obvod, FrancieFrancie Francie
UliceRue de Jouy
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyPA00086276
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hôtel d'Aumont je městský palác v Paříži. Nachází se v historické čtvrti Marais v ulici Rue de Jouy ve 4. obvodu. Dnes zde sídlí Správní soud v Paříži (Tribunal administratif de Paris). Barokní budova postavená v letech 16441648 je v majetku města Paříže a od roku 1938 je chráněná jako historická památka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na místě dnešního paláce stál na počátku 15. století palác rodiny du Dé. V roce 1619 ho koupil královský rada Michel-Antoine Scarron, který v roce 1644 pověřil architekta Louise Le Vau, aby jej nahradil lepší stavbou.

Palác byl dokončen v roce 1648 a pronajal si ho vévoda Aumont, který ho koupil roku 1656. Později ho upravil architekt François Mansart a vyzdobili malíři Charles Le Brun a Simon Vouet. Francouzskou zahradu pravděpodobně navrhl André Le Nôtre. Zahrada sahala až na nábřeží Seiny.

Soudní síň

Rodina Aumont vlastnila palác až do roku 1756, kdy ho prodala a následně měnil majitele. V letech 1802-1824 zde sídlila radnice bývalého 9. obvodu. V letech 1824-1859 palác sloužil jako internát pro Lycée Charlemagne.

V roce 1859 palác získala Pharmacie centrale de France, zahrada byla zrušena a zastavěna sklady, interiér paláce byl přeměněn na kanceláře a obchody.

V roce 1938 palác koupilo město Paříž a od roku 1859 zde sídlí Správní soud v Paříži.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hôtel d'Aumont na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]