Gymnázium Litoměřická

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gymnázium Litoměřická
Informace
ZkratkaGymlit
Právní formapříspěvková organizace
Datum založení1953
Zaměstnanci
ŘeditelPhDr. Jaroslava Najnarová
ZástupceMgr. Olga Kučerová PhDr. Dana Hatschbach Tobolková
Poloha
MěstoPraha
Zeměpisné souřadnice
Map
Identifikátory
IČO61387061 (VR)
REDIZO600006247
Oficiální webwww.gymlit.cz
Obory vzdělání
  • Gymnázium čtyřleté
  • Gymnázium osmileté
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gymnázium Litoměřická je střední škola v Praze, která se nachází v jižní části sídliště Prosek. Je partnerskou školou Přírodovědecké a Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Do nově postavené školní budovy se roku 1973 přestěhovalo z čakovického zámku gymnázium založené roku 1953 ve staré čakovické škole (v zámku sídlilo od roku 1964).[1] Několik let v budově na Proseku z důvodu rekonstrukce jejich školní budovy do roku 1982 sídlilo také Gymnázium Hellichova (Gymnázium Jana Nerudy).[2]

Roku 1997 byla škola zařazena do sítě škol s názvem Gymnázium. Má kapacitu 660 žáků a v průběhu let ji absolvovalo již 22 000 studentů.

Gymnázium se chlubí 99% úspěšností přijetí absolventů na VŠ.

Zaměření[editovat | editovat zdroj]

Ve veřejnoprávním gymnáziu s jednadvaceti třídami studuje 660 studentů. Studium je buď čtyřleté, nebo osmileté, oba typy studia probíhají podle školního vzdělávacího programu.

Budova[editovat | editovat zdroj]

Renovovaná budova gymnázia Litoměřická

Škola je zařízena speciální multimediální učebnou a biologickou laboratoří, která je vybavena šestnácti samostatnými pracovními místy pro biochemické pokusy. Jsou zde k dispozici sbírky hornin a minerálů a soubory mikropreparátů pro botaniku, zoologii i biologii. Dalšími odbornými učebnami jsou laboratoře chemie a fyziky, vybavené počítači a vybavené pro pokusy žáků. Ve škole je dále knihovna, jídelna a školní bufet.

Sportoviště[editovat | editovat zdroj]

Studenti mají k dispozici hřiště s umělou trávou pro odbíjenou, basketbal a malou kopanou o rozloze 40x20 metrů. Je zde stadion s běžeckou dráhou dlouhou 250 metrů pokrytou umělým povrchem a s rovinkou o délce 130 metrů. Sportoviště dále má hřiště s umělým povrchem pro malou kopanou a tři kurty pro tenis a odbíjenou s možností využít je pro basketbal. Součástí je i sektor pro skok vysoký a daleký s umělým povrchem a sektor pro vrh koulí. Nově byla vybudována další hřiště a kurty společně s dvěma tělocvičnami nacházející se ve vlastní budově.

Učitelé a absolventi[editovat | editovat zdroj]

Učitelé[editovat | editovat zdroj]

Absolventi[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jaroslav Svoboda: Jubileum, na které se zapomnělo, U nás v Čakovicích, prosinec 2013 Archivováno 18. 7. 2016 na Wayback Machine., s. 17.
  2. Gymnázium Jana Nerudy: Data z historie GJN, s. 4. pdf. [cit. 2020-07-04]. Dostupné z WWW

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]