Guta Habsburská (1302–1329)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Guta Habsburská.
Guta Habsburská
hraběnka z Oettingenu
Portrét
Miniatura kolem roku 1579/87 od Antoni Boys gen. Anton Waiss, Uměleckohistorické muzeum ve Vídni
Narození1302
Úmrtí5. března 1329 (ve věku 26–27 let)
Vídeň
OtecAlbrecht I. Habsburský
MatkaAlžběta Goricko-Tyrolská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Guta z Oettingenu (německy Gutta von Oettingen), Juta z Oettingenu (německy Jutta von Öttingen) či Judita Habsburská (německy Juditha von Habsburg; 13025. března 1329 Vídeň) byla dcerou Albrechta I. Habsburského a jeho manželky Alžběty Goricko-Tyrolské a a sňatkem hraběnka z Oettingenu.

V roce 1315 či v roce 1319 se ve Vídni provdala za Ludvíka VI. z Oettingenu († 1346). Byla pohřbena v kostele opatství Königsfelden. V roce 1770 byly její ostatky v rámci slavnostního překladu císařsko-královsko-královských a zároveň rakouských nejvyšších těl přeneseny nejprve do katedrály svatého Blasiena a jeho zrušení v roce 1806 do opatství Spital am Pyhrn, poté v roce 1809 do krypty kolegiátního kostela kláštera svatého Pavla v Lavanttalu v Korutanech.

Popis znovupohřbení od Franze Kreuttera zmiňuje zrzavé vlasy a žlutočerné pruhované a květované hedvábné šaty.[1]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Nelze ji zaměňovat s její tetou Gutou Habsburskou.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Martin Gerbert, Franz Kreutter: Feyerliche Uebersetzung der kayserlich-königlich- auch herzoglich-oesterreichischen höchsten Leichen aus ihren Grabstädten Basel und Königsfelden in der Schweiz nach dem fürstlichen Stift St. Blasien auf dem Schwarzwald den 14ten Wintermonats 1770., (Uffizin des Klosters St. Blasien), St. Blasien, 1770, str. 38.
  • Dr. Georg Grupp: Stammtafel des mediatisierten Hauses Oettingen 1895. Exemplar mit Anmerkungen und Ergänzungen im Fürstlich Oettingen-Wallerstein´schen Archiv Harburg.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gutta von Oettingen na německé Wikipedii.

  1. KREUTTER, Franz. Feyerliche Uebersetzung der Kaiserlich-Königlich- auch Herzoglich-Oesterreichischen Höchsten Leichen aus ihren Grabstädten Basel und Königsfelden in der Schweiz nach dem Fürstlichen Stift St. Blasien auf dem Schwarzwald den 14ten Wintermonats 1770. [s.l.]: Verlag nicht ermittelbar 42 s. Dostupné online. (německy) Google-Books-ID: LyJPAAAAcAAJ. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]