Gryf (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hrad Gryf
(Greiffenstein)
Vstup do horního hradu
Vstup do horního hradu
Účel stavby

obranný hrad

Základní informace
Slohgotický
Výstavba12. století13. století
Přestavba16. století, 17. století
Zánik1799
Materiálkámen
Současný majitelsoukromý vlastník
Poloha
AdresaProszówka, gmina Gryfów Śląski okres Lwówek Śląski, Dolnoslezské vojvodství, Proszówka, PolskoPolsko Polsko
Souřadnice
hrad Gryf
hrad Gryf
Další informace
Kód památky497 a A/853/497
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrad Gryf (německy Greiffenstein) je gotický hrad ve vesnici Proszówka na území gminy Gryfów Śląski v okrese Lwówek Śląski v polském Dolnoslezském vojvodství. Zříceniny hradu Gryf jsou zapsané na seznamu nemovitých kulturních památek polského Národního památkového ústavu (Narodowy Institut Dziedzictwa).[1]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Hrad Gryf stojí na 448 metrů vysokém čedičovém Hradním vrchu (polsky Góra Zamkówa) nad vesnicí Proszówka, zhruba 3,5 km severovýchodně od města Mirsku. Správní středisko místní městsko-vesnické gminy Gryfów Śląski se nachází necelé 4 km severněji.[2] Celá tato oblast v jihozápadním výběžku Polska leží v podhůří Jizerských hor. Nejkratší vzdálenost k česko-polské státní hranici na západě je od hradu Gryf vzdušnou čarou přibližně 10 km. Nejbližšími sídly na české straně hranice jsou Jindřichovice pod Smrkem a Nové Město pod Smrkem.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podle německých pramenů hrad pravděpodobně vznikl již ve 12. století na návrší, vzdáleném zhruba 2 km východně od řeky Kwisy, která pramení v Jizerských horách a poté teče na sever k městu Gryfówu, kde se prudce stáčí na západ směrem do Leśné.

Theodor Albert: Hrad a zámek Greiffenstein, 2. polovina 19. století

Podle jiných zdrojů byl hrad postaven až ve 13. století na místě, kde dříve bývalo hradiště (tzv. grod) lidí ze slezského kmene Bobřanů.

Až do konce 14. století patřil hrad svídnickým knížatům, poté přešel do vlastnictví českého krále Václava IV. Po smrti Václava IV. v roce 1419 hrad Gryf získali Schaffgotschové. Hrad zůstal v držení tohoto německého slezského rodu až do roku 1798. V 16. a 17. století byl hrad stavebně upravován.

Ruiny hradu v Proszówce

V průběhu třicetileté války byl hrad Gryf dvakrát obléhán. V roce 1639 hrad obléhání odolal, v roce 1645 však byl Švédy dobyt. O sto let později, v roce 1745, byl hrad obsazen pruskou armádou. V roce 1799 bylo zdivo opuštěného hradu zčásti rozebráno a použito jako materiál na výstavbu hospodářství v podhradí, kde si Schaffgotschové nechali v 18. století postavit zámek.[1]

Areál hradu měl tři části: dolní, nejmladší, která se zachovala nejméně ze všeho, dále část střední a nakonec část horní. Horní hrad byl postaven na půdorysu nepravidelného pětiúhelníku. Na zdi hradní kaple býval vyobrazen velký gryf, od nějž se odvozuje jméno hradu. Hradní zřícenina je v soukromém vlastnictví.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Rejestr zabytków nieruchomych – województwo dolnośląskie [online]. Warszawa: Narodowy Institut Dziedzictwa [cit. 2022-01-14]. Nr rej. A/853/497 z 12.12.1958. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-01-22. (polsky) 
  2. a b Seznam. Gryf Castle [online]. mapy.cz [cit. 2021-04-30]. Dostupné online. 

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Burg Greiffenstein na německé Wikipedii a Zamek Gryf na polské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]