Geografie Tibetu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tibetská náhorní plošina, jež je na jihu lemována pohořím Himálaje a na severu pouští Taklamakan

Geografie Tibetu je tvořena především pásmem vysokých hor, řek a jezer. Území Tibetu se z většiny nalézá na Tibetské náhorní plošině, která je se svou průměrnou nadmořskou výškou přes 4000 m n. m. nejvýše položená plošina na světě; Tibet se proto někdy označuje jako „střecha světa“.

Ovzduší je v Tibetu velmi suché a podnebí je díky vysokohorským pásmům většinou chladné, i když v létě se průměrná denní teplota často pohybuje okolo 20 °C. V Tibetu pramení řada významných řek, mezi nejznámější patří Brahmaputra či Indus.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Přibližný rozsah tibetské kulturní oblasti je vyznačen žlutě
Údolí řeky Ňangčhu

Jednoznačně vymezit území, na kterém se Tibet rozkládá, je značně problematické. Historický Tibet se skládal z několika oblastí. Na severovýchodě to byla oblast Amdo, která je dnes rozdělena mezi čínské provincie Čching-chaj, Kan-su a S’-čchuan. Na východě oblast zvaná Kham, rozdělená mezi S’-čchuan, Čching-chaj a Jün-nan. Západní Kham a Ü-Cang jsou dnes součástí Tibetské autonomní oblasti. Oblast Arunáčalpradéše je v současné době spravována Indií, čínská strana si však tyto území nárokuje na základě toho, že daná oblast patří k tibetské kulturní oblasti.[1] Tibetská kultura však zasahuje i do sousedních států a oblastí, zejména Bhútánu, Burjatska, Nepálu, indického Sikkimu a Ladaku a přilehlých oblastí Číny, kde je dominantním náboženstvím tibetský buddhismus.

Co se týče Tibetské autonomní oblasti, ta dnes na jihu hraničí s Myanmarem, Nepálem, Bhútánem a Indií, resp. indickými státy Uttarákhand, Sikkim a Arunáčalpradéš. Na severu a východě hraničí s další autonomní oblastí Sin-ťiang a dále s čínskými provinciemi Čching-chaj a S’-čchuan. Krátkou hranici též svírá s Jün-nanem. Západně od hranic Tibetské autonomní oblasti se nachází indické státy Džammú a Kašmír a Himáčalpradéš. Mezi badateli nepanuje jednotný názor o to, zda je území Tibetu součástí centrální Asie, či svou polohou už náleží Asii Jižní. Např. Encyclopædia Britannica uvádí, že Tibet je součástí střední Asie,[2] jiné zdroje však uvádí, že je součástí jižní Asie. Další prameny jako National Geographic dokonce řadí Tibetskou náhorní plošinu k východní Asii.[3]

Pohoří[editovat | editovat zdroj]

Satelitní snímek Kailásu (označen červeně), v popředí jezero Mánasaróvar (vpravo) a jezero Rákšastál (vlevo)
Himálaje na jižním okraji tibetské plošiny

Velká část Tibetu se nachází na Tibetské náhorní plošině, což z Tibetu činí nejvýše položenou oblast na světě. Průměrná nadmořská výška se na jihu Tibetu pohybuje okolo 3000 m, na severu okolo 4500 m. K nejvýznamnějším tibetským pohořím patří jedno z nejdelších velehorských pásem na světě, pohoří Kchun-lun.[4] Má tvar písmene S a nachází se na samém severním okraji Tibetské náhorní plošiny. Na sever od Kchun-lunu se už nachází Tarimská pánev. Vrcholy Kchun-lunu dosahují výšek okolo 6000–7000 m a jeho nejvyšším bodem Ulug Muztagh o výši 7723 m.[5]

Dalším významným horským pásmem je zejména tzv. Transhimálaj, který je fakticky tvořen třemi menšími pohořími Ngari Gangri, Ňänčhen Thangla a Gangtise. Výše těchto horských pásmem často překračuje 6000 m.[4] Mezi další tibetská pohoří patří např. Altyn-tagh, jež se nachází při severozápadní hranici Cchädamské pánve (severovýchodní hranici této pánve pak tvoří horstvo Nan-šan). Jižní část Tibetské náhorní plošiny uzavírá Himálaj, jehož hory jako Mount Everest, Nandádéví, Kamét či Annapúrna patří k těm největším na světě.[5] Ne všechny tyto hory se však nachází na tibetské straně, samotný Mt. Everest leží jednou svou stranou už leží v Nepálu.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Jezero Yamdrok-Tso

Na Tibetské náhorní plošině se nachází velká řada jezer a vodních toků a nachází se zde hlavní zdroj velkých asijských řek.[6] Tibetské řeky by šly rozdělit do dvou skupin, a to severní a jižní. Řeky v severní oblasti většinou napájí četná horská jezera, zatímco řeky z jižních oblastí napájí řeku Cangpo, která je známější pod jménem Brahmaputra.[7] Mimo zmíněnou řeku Cangpo v Tibetu pramení řeky Jang-c’-ťiang, Žlutá řeka, Indus, Salwin, Mekong a Jarlung. Tok řek Indus a Cangpo přitom začíná v jezeře v Západním Tibetu u nábožensky důležité hory Kailás, kterou Tibeťané nazývají Gang Rinpočhe.

V Tibetu se nachází řada sladkých i slaných jezer rozmanitých tvarů a délek.[6] K nejvýznamnějším patří jezero Namccho poblíž Lhasy, které má rozlohu 2207km² a nachází se ve výšce více než 4700 m n. m.[7] K dalším významným jezerům patří např. Pangong Tso, Siling Co, Yamdrok Co,Tangrajum, Rákšastál, Mánasaróvar či Gyaring.

Klima[editovat | editovat zdroj]

Ovzduší je v Tibetu velmi suché a celá oblast se nachází ve srážkovém stínu. Klima je studené a teplotní rozdíly ve dne a v noci jsou často velmi vysoké. Např. na rozlehlé planině Čhangthang teploty ve dne mohou dosáhnout až 30 °C a v noci klesají až k -15 °C.[8] V posledních desetiletích patří Tibet mezi oblasti, kde dochází k nejvýraznějším změnám klimatu. Od 80. let 20. století zde průměrná teplota vzrostla až o 0,9 °C.[9] Výrazně se též zmenšila plocha tibetských ledovců, jen v posledních 30 letech zmenšily svou plochu až o 131km².[10] Množství srážek, podobně jak výše teploty, je závislé na jednotlivých oblastech Tibetu. Např. v jižním a severovýchodním Tibetu se průměrné množství srážek pohybuje mezi 500–1000mm.[11] Následující tabulka zachycuje průměrné roční teploty ve Lhase:

Lhasa – podnebí
Období leden únor březen duben květen červen červenec srpen září říjen listopad prosinec rok
Průměrné denní maximum [°C] 7 9 12 16 19 24 23 22 21 17 13 9 16
Průměrné denní minimum [°C] −10 −7 −2 1 5 9 9 9 7 1 −5 −9 1
Průměrné srážky [mm] 0 13 8 5 25 64 122 89 66 13 3 0 408
Zdroj: BBC[12]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Čína chce zpět část Indie. Ta vzdoruje. Aktuálně.cz [online]. Economia [cit. 2008-12-30]. Dostupné online. 
  2. Tibet [online]. Encyclopædia Britannica [cit. 2008-12-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Plateaus [online]. National Geographic [cit. 2009-03-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-01-11. (anglicky) 
  4. a b SKLENKA, Ľubomír. O Tibetu: hory Tibetu [online]. TIBINFO [cit. 2009-03-05]. Dostupné online. 
  5. a b Tarthang tulku, s. 41.
  6. a b Tarthang tulku, s. 45.
  7. a b SKLENKA, Ľubomír. O Tibetu: Tibetské řeky a jezera [online]. TIBINFO [cit. 2009-03-05]. Dostupné online. 
  8. Tarthang tulku, s. 63.
  9. Klimatické změny v Tibetu [online]. Změny klimatu a globálního oteplování [cit. 2009-03-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-11-30. 
  10. HRDLIČKOVÁ, Lucie. Tibet se otepluje závratnou rychlostí, je o krok před světem [online]. iHNED [cit. 2009-03-05]. Dostupné online. 
  11. Tarthang tulku, s. 64–63.
  12. Average Conditions - Lhasa [online]. BBC [cit. 2009-02-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-08-17. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]