Gaula

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gaula
Caniço a Gaula
Caniço a Gaula
Gaula – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátPortugalskoPortugalsko Portugalsko
RegionMadeira
Gaula
Gaula
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha6,95 km²
Počet obyvatel4 028 (2011)
Hustota zalidnění579,6 obyv./km²
Správa
Telefonní předvolba291
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gaula je farnost na portugalském ostrově Madeira, která se nachází na jihovýchodě ostrova. Město leží v okrese Santa Cruz. Podle dat z roku 2011 zde žilo 4 028 obyvatel. V 2. pol. 20. st. počet stálých obyvatel rychle klesal, na začátku 21. st. se ale jejich počet začal zvyšovat a v roce 2011 skoro dosáhl nejvyšší hodnoty z roku 1950, kdy ve městě žilo 4 036 stálých obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší doložené zmínky sahají až do roku 1509, kdy král Manuel I. přiznal této lokalitě právo postavit malou kapli Santa Maria da Luz. Původně bylo správní území farnosti Gaula označována jako terra de adelos (česky země potulných obchodníků), terras de doutores (česky země lékařů), terra de padres (česky země kněžích) nebo terra das amoras (česky země ostružin). Tyto tehdejší názvy sloužily k odlišení místa od ostatních oblastí ostrova.

Gaula zahrnovala dvě církevní farnosti: na jihu se nacházela farnost Nossa Senhora da Luz a na severu farnost Achada de Gaula. Od 15. století se v oblasti, která se stala známou jako Gaula, usídlili osadníci ze severního Portugalska, Itálie, Francie a Skotska.

Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

Gaula je s okolními farnostmi Santa Cruz a Caniço spojena dálnicí Via Rápida 1. Většina obyvatel města pracuje v zemědělství.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Gaula (Madeira) na anglické Wikipedii a Gaula na portugalské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]