Futoški park

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Futoški park
Futoški park
Futoški park
LokalitaNovi Sad, SrbskoSrbsko Srbsko
Zeměpisné souřadnice
Rozloha8 ha
Založeno20. století
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Futoški park je městský park v Novém Sadu. Nachází se v západní části města, u křižovatky ulic Futoška a Hajduk Veljkova. Byl zřízen v první dekádě 20. století[1] a to z rozsáhlého lesa, který se táhl až do Futogu, nedaleké obce západně od Nového Sadu. Byl ustanoven původně jako park kolem Jodne Banji. Severně od něj se nachází Hotel Park.

Popis parku[editovat | editovat zdroj]

Park byl navržen ve smíšeném stylu, který dominoval zahradní architektuře v období založení. Prvky dochovaného projektu slavného maďarského krajinářského architekta Armina Peci mladšího (18551927) z roku 1907 jsou v realizovaném projektu rozpoznatelné. Park se rozkládá na celkové ploše 8 ha. Komplex lázeňského zařízení Jodna Banja, který se nachází v parku, byl v roce 1986 prohlášen kulturní památkou velkého významu. V parku se nachází několik geotermálních pramenů.[2] V bezprostřední blízkosti lázní Jodna Banja a parku bylo vyhloubeno celkem sedm studní. Všechny vrty byly hloubeny přibližně ve stejné hloubce a voda v nich má stejné fyzikální a chemické vlastnosti.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Dominantní jsou v parku vysoké listnaté stromy, a to jak v počtu zastoupených druhů, tak v počtu přítomných exemplářů. Zastoupena je celá řada nepůvodních druhů a to ambroně, herlíny černého ořešáky, stejně jako magnólie a další. Z vysokých listnatých stromů v parku jsou původní typické nížinné druhy – duby a topolu bílého, jilmu. V parku jsou stromy, které vynikají svou vitalitou a výzdobou. V přední části parku před starou lázeňskou budovou se nachází starý platany, které dominují prostoru. Dva exempláře liliovníku v parku jsou nejstarší zaznamenané příklady tohoto druhu na veřejných zelených plochách v Novém Sadu. Zvláště dekorativní je topol bílý jehlanovitého tvaru.[3] V parku jsou dále zastoupeny vysoké jehličnany a to buď jednotlivě nebo ve skupinách. Výjimečným habitem a vysokým stářím vynikají bažinaté cypřišové stromy, Pazerav sbíhavý, černá borovice, bílá borovice a smrk omorika.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Футошки парк na srbské Wikipedii.

  1. Profil parku na stránkách města Novi Sad, navštíveno 30. prosince 2016
  2. http://vojvodinaonline.com/sta-videti-i-raditi/priroda/futoski-park-novi-sad/ Archivováno 25. 4. 2017 na Wayback Machine. Profil parku na stránkách města Novi Sad, navštíveno 30. prosince 2016]
  3. http://zelenilo.com/futoski-park/ Archivováno 7. 11. 2016 na Wayback Machine. Приступљено 30. Децембра 2016.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]