Franz Rademacher

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Franz Rademacher
Narození20. února 1906
Neustrelitz
Úmrtí17. března 1973 (ve věku 67 let) nebo 11. března 1973 (ve věku 67 let)
Bonn
Povolánídiplomat
Politická stranaNárodně socialistická německá dělnická strana
Funkcevelvyslanec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Franz Rademacher (20. února 190617. března 1973) působil jako úředník v nacistické vládě Třetí říše během druhé světové války, je znám v souvislosti s akcí "Plán Madagaskar".

Život[editovat | editovat zdroj]

Franz Rademacher se narodil v městě Neustrelitz 20. února 1906. Jeho otec byl strojvedoucím. Franz studoval práva v Rostocku a v Mnichově a jako právník začal pracovat od dubna 1932. V letech 1932 až 1934 byl členem SA (Sturmabteilung), do nacistické strany vstoupil v roce 1933.

Od prosince roku 1937 do března 1940 působil ve službách ministerstva zahraničních věcí jako chargé d'affaires na německém velvyslanectví v Montevideu (Uruguay). Poté byl vybrán, aby jako legační rada vedl nechvalně známé oddělení Referat D III, které se přímo podílelo na nacistickém řešení židovské otázky. Jeho nadřízeným byl státní podsekretář Martin Luther. V létě 1940 se Rademacher účastnil příprav plánu „Madagaskar", přesídlení Židů z Německé říše na tento ostrov, které se nakonec neuskutečnilo.

Na ministerstvu zahraničních věcí v této funkci diplomaticky připravoval deportace Židů z okupovaných a spřátelených zemí do koncentračních táborů. Je prokázáno, že v říjnu 1941 se takto podílel na masové deportací a likvidaci Židů ze Srbska. Podobně spolupracoval na deportacích z Francie, Belgie a Nizozemska.

V únoru 1943 byl jeho nadřízený Martin Luther za pokus o svržení ministra zahraničí Ribbentropa sesazen z funkce a odeslán do koncentračního tábora, Rademacher byl propuštěn z úřadu ministerstva a konce války se dožil jako námořnický důstojník pod velením kapitána Maxe Kupfera.

Po skončení války se nejprve úspěšně skrýval, v září 1947 se ho ale Američanům podařilo zadržet. Za napomáhání k vraždě 1300 Židů byl v březnu 1952 německým soudem odsouzen na tři roky a pět měsíců do vězení. S pomocí svých nacistických sympatizantů se mu podařilo v době, kdy byl po odpykání 29 měsíců vazby propuštěn, uprchnout do Sýrie. V roce 1962 se ho pokusil zabít izraelský špión dopisní bombou. O rok později byl v Sýrii obviněn ze špionáže, ale byla mu ze zdravotních důvodů udělena milost a dočkal se propuštění. V roce 1966 se vrátil do Německa, kde byl v novém procesu odsouzen k pěti a půl letům vězení, trest však byl označen jako promlčený. V roce 1971 bylo nařízeno proces znovu otevřít, Rademacher ale zemřel dříve, něž se tak stalo.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]