František Hanáček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Milost
P. Mgr. František Hanáček
probošt kostela sv. Mořice (2007-dosud)

člen Kněžské rady arcidiecéze olomoucké

kanovník Metropolitní kapituly u svatého Václava v Olomouci
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Arcidiecézeolomoucká
SídloOlomouc
Svěcení
Kněžské svěcení1981
Osobní údaje
Datum narození16. září 1952 (71 let)
Místo narozeníKunovice
Povoláníduchovní
Některá data mohou pocházet z datové položky.

P. Mgr. František Hanáček (16. září 1952 Kunovice) je moravský římskokatolický duchovní, probošt kostela sv. Mořice, člen Kněžské rady arcidiecéze olomoucké a také kanovník Metropolitní kapituly u svatého Václava v Olomouci.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Původ[editovat | editovat zdroj]

Narodil se do zemědělské rodiny ve slováckých Kunovicích v září roku 1952 jako nejstarší ze tří dětí a už jako malý chodil ministrovat. Jako dítě musel rodičům pomáhat na zahradnickém hospodářství a po ukončení základní školy v Kunovicích se přihlásil do učení na zahradnický obor v Lednici na Moravě.[2]

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Maturitu udělal na Střední zahradnické škole v Brně-Bohunicích a posléze se odebral na dvouletou vojenskou službu. Posléze se rozhodl pro studium teologie na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích.

Kněžské svěcení přijal roku 1981 a hned poté byl ustanoven kaplanem v Karviné. Zde aktivně působil a pomohl s opravami kostela i fary.

Po svém osmiletém působení v Karviné se přesunul do farnosti v Píšti a farnosti Vřesiny na Hlučínsku, kde prožil revoluční léta jako administrátor.

Po dlouhém působení ve Slezsku byl po revoluci roku 1. července 1991 ustanoven jako duchovní správce olomouckého chrámu sv. Mořice. Roku 1993 se zde stal děkanem a roku 1999 také dokonce kanovníkem.

V letech 2002 a 2005 působil také ve farnosti v Dubě nad Moravou (nahradil zde brutálně zavražděného P. Cyrila Vrbíka) a pak také na Nové Ulici a na Nových Sadech.

Je také členem Kněžské rady arcidiecéze olomoucké a Metropolitní kapituly u sv. Václava v Olomouci. V roce 2007 se stal svatomořickým proboštem.

Za jeho působení ve svatomořickém chrámě organizoval mnoho rekonstrukcí této sakrální budovy, podílel se na obnovení poutí do Staré Vody u Libavé, je zakladatelem Festivalu vánoční hudby, podílí se na realizaci Svátků sv. Pavlíny a v kostele sv. Mořice také organizuje různé koncerty. Je také autorem řady regionálních prací a častým přispěvovatelem Svatomořického zpravodaje.[3]

Názory[editovat | editovat zdroj]

Na otázku v jednom rozhovoru, jak se církev v dnešní době snaží zapůsobit na mladé, odpověděl: "Současná mládež má nesmírné množství zájmových nabídek a ještě jsou nabádáni, že by měli všechno stihnout, aby jim něco neuteklo. Jenomže o tom život přece není. Člověk potřebuje nejen najít své místo ve společnosti, ale najít i sám sebe. A to se i mladým nabízí, byť je jich procentuálně méně. Ovšem důležitá je kvalita. Snad se podaří nabídnout i mladým více smysluplnosti a duchovní hodnoty hledat v osvědčených rovinách."[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mons. Mgr. František HANÁČEK, probošt | Katalog AO. Arcibiskupství olomoucké [online]. [cit. 2023-06-24]. Dostupné online. 
  2. Osobnosti Moravy.eu. osobnosti-moravy.eu [online]. [cit. 2023-06-24]. Dostupné online. 
  3. HOLPUCH.CZ. Hanáček František. Cena města Olomouce [online]. [cit. 2023-06-24]. Dostupné online. 
  4. Celý rok by měl být jako Vánoce, říká farář František Hanáček. Olomouc.eu, oficiální informační portál [online]. [cit. 2023-06-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]