František Adam Vratislav z Mitrovic

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Adam Vratislav z Mitrovic
Rodový erb Vratislavů z Mitrovic
Rodový erb Vratislavů z Mitrovic
Narození27. února 1759
Úmrtí23. února 1815 (ve věku 55 let)
Povolánímalíř
DětiGustav Vratislav z Mitrovic
RodičeVincenc Ignác Vratislav z Mitrovic a Filipína Josefa Novohradská z Kolovrat
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

František Adam hrabě Vratislav z Mitrovic starším pravopisem též Wratislav z Mitrowicz (německy Franz Adam Graf Wratislaw von Mitrowitz, 27. února 1759 v Čechách23. února 1815, Stádlec-Dírná) byl český šlechtic z hlavní (Šebestiánské či Mitrovické) větve rodu Vratislavů z Mitrovic. Byl milovníkem umění a sám byl činný jako amatérský malíř.

Život[editovat | editovat zdroj]

Zámek Dírná u Soběslavi
Stádlecký zámek

Narodil se jako syn hraběte Vincence Ignáce Františka, který zastával úřad královského kuchmistra a jeho manželky Filipíny, rozené hraběnky Novohradské z Kolovrat.

Podobně jako většina mužských potomků rodu Vratislavů z Mitrovic, vstoupil také František Adam v mládí do služeb císařské armády, kde sloužil několik let. Po nějaké době v důstojnické hodnosti armádu opustil a věnoval se cestování a svým uměleckým zálibám. Procestoval německé země, Francii a přeplavil se do Anglie, kde strávil nějaký čas v Londýně.

Při svých cestách se s velkou vášní věnoval studiu nových jazyků a se také věnoval studiu umění, navštěvoval galerie a výstavy, částečně kvůli lásce k malířskému umění, částečně kvůli zdokonalení ve vlastní aktivní tvorbě. Sám kreslil a maloval s velkým talentem.

Po návratu ze svých cest po zahraničí se natrvalo usadil na zámcích Stádlec a Dírná u Soběslavi v jižních Čechách, kde se věnoval umělecké tvorbě.

V 55 letech jej stihl nervový záchvat. Hrabě František Adam Vratislav z Mitrovic zemřel na stádleckém zámku dne 23. února 1815.[1]

Manželství a rodina[editovat | editovat zdroj]

Hrabě František Adam byl ženatý s Philippinou Wagnerovou. Z tohoto manželství se narodilo několik synů a dcer. Nejstarší syn Gustav, později ženatý s baronkou z Klebersbergu, byl pokračovatelem této rodové linie.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Hrabě se věnoval malbě portrétů, krajin a historických maleb. Některé z jeho výtvorů se dochovaly na okolních sídlech na panstvích šlechty na Táborsku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Osobnost: František Adam Wratislav z Mitrovic | Příjmení.cz. www.prijmeni.cz [online]. [cit. 2023-01-18]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]