Francesco Mottola

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Francesco Mottola
duchovní diecéze Nicotera-Tropea
Církevřímskokatolická
DiecézeNicotera-Tropea
Svěcení
Kněžské svěcení5. dubna 1924
Osobní údaje
Datum narození3. ledna 1901
Místo narozeníTropea
Italské královstvíItalské království Italské království
Datum úmrtí29. června 1969
Místo úmrtíTropea
ItálieItálie Itálie
Místo pohřbeníkonkatedrála Maria Santissima di Romania, Tropea, Itálie
Národnostitalská
RodičeAntonio Mottola a Concetta Braghò
Svatořečení
Začátek procesu15. října 1981
Beatifikace10. října 2021
svatyně Santa Maria dell'Isola, Tropea, Itálie
beatifikoval papež František
Svátek30. června
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Titul svatéhokněz a zakladatel
Atributykněžský oděv
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Francesco Mottola (3. ledna 1901, Tropea29. června 1969, tamtéž) byl italský římskokatolický kněz, zakladatel sekulárního institutu Oblátů Nejsvětějšího Srdce. Katolické církev jej uctívá jako blahoslaveného.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se dne 3. ledna 1901 ve městě Tropea v Kalábrii jako nejstarší ze tří dětství přeživších dětí rodičům Antoniu Mottolovi a Concettě Braghò. Roku 1913 spáchala jeho matka sebevraždu.

V Tropei absolvoval středoškolské studium a roku 1911 započal svou kněžskou formaci. Roku 1917 se přestěhoval na další teologická a filosofická studia do města Catanzara. Dne 5. dubna 1924 byl vysvěcen na kněze pro diecézi Nicotera-Tropea (církevní oblast Kalábrie).

V letech 19291942 působil jako rektor kněžského semináře v Tropei. Roku 1931 byl navíc jmenován kanovníkem při konkatedrále Maria Santissima di Romania v Tropei. Od roku 1935 organizoval charitativní aktivity, zaměřené na pomoc lidem bez domova, chudým a dalším potřebným. Organizoval zakládání domů pro péči o potřebné v Tropei a dalších městech, jako např. v Římě. V této době založil sekulární institut Oblátů Nejsvětějšího Srdce. Dne 25. září 1968 obdržel jím založený institut diecézní potvrzení o svém založení od biskupa diecéze Nicotera-Tropea Vincenza De Chiary.

Roku 1942 utrpěl parlalýzu, která mu mimo jiné zhoršila řeč. Díky této nemoci se musel vzdát postu rektora na semináři a dalších pastoračních a charitativních aktivit. Zmíněná nemoc jej poté omezovala až do smrti.

Zemřel v Tropei dne 29. června 1969. pohřben je v konkatedrále Maria Santissima di Romania v Tropei.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Jeho beatifikační proces započal dne 15. října 1981, čímž obdržel titul služebník Boží. Dne 17. prosince 2007 jej papež Benedikt XVI. podepsáním dekretu o jeho hrdinských ctnostech prohlásil za ctihodného. Dne 3. října 2019 byl uznán zázrak na jeho přímluvu, potřebný pro jeho blahořečení.

Blahořečen pak byl dne 10. října 2021 ve svatyni Santa Maria dell'Isola v Tropei. Obřadu předsedal jménem papeže Františka kardinál Marcello Semeraro.

Jeho památka je připomínána 30. června. Bývá zobrazován v kněžském oděvu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]