Fraatés I.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fraatés I.
Úmrtí171 př. n. l.
OtecFriapatios
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fraatés I. (parthsky Frahát, řecky Φραάτης) byl parthský král z rodu Arsakovců panující v letech 176171 př. n. l. Jeho otcem byl král Friapatios, bratrem Mithradatés, pozdější dobyvatel Mezopotámie. Dalším Fraatovým bratrem byl král Artabanos I. (vládl 128124/123 př. n. l.) a snad i jménem neznámý princ, otec budoucího krále Gótarza I.[1]

Za Fraata I. začala parthská ofenzíva proti seleukovské říši, jež během několika desetiletí vedla k dobytí většiny jejích asijských držav. Přechod z obrany do útoku jistě souvisel s tím, že Antiochos IV. Epifanés utrpěl právě několik porážek na západě a byl příliš oslaben, aby mohl intervenovat ve vzdálených íránských satrapiích. Během velmi krátké doby opanoval Fraatés Hyrkánii a rozšířil své panství až k pobřeží Kaspického moře. Etnikum Mardů, které zde sídlilo,[2] dal král přesídlit do Charax poblíž Kaspické brány, v dalších dobyvačných taženích mu však zabránila smrt.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Viz genealogie Arsakovců na serveru Parthia.
  2. Iustinus, 41, 5

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KLÍMA, Otakar. Sláva a pád starého Íránu. Praha: Orbis, 1977. 252 s. 
  • SCHIPPMANN, Klaus. Grundzüge der parthischen Geschichte. Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 1980. ix, 132 s. ISBN 3-534-07064-X. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]