Flight International

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Flight International
Datum založení2. ledna 1909
Jazykbritská angličtina a angličtina
Žánrčasopis o letectví
Periodicitatýdeník
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Klíčové osoby
VydavatelReed Business Information Ltd.
ŠéfredaktorMurdo Morrison
Odkazy
ISSN0015-3710
WebOficiální stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Flight International (původně pouze Flight) je týdeník věnovaný světovému letectví vycházející ve Spojeném království. Založen byl v roce 1909 jako „žurnál věnovaný zájmům, provozování a rozvoji letectví a letecké dopravy“[1] a je celosvětově nejstarším nepřetržitě vycházejícím zpravodajským časopisem o letectví.[2][3] Členové jeho redakce a korespondenti po celém světě pokrývají tematiku leteckého průmyslu a provozu v oblasti letecké dopravy, obchodního a vojenského letectví, všeobecného letectví a kosmických letů. Články zahrnují průřezové pohledy na letadla, jimiž časopis proslul, letové zkoušky nových letadel, zprávy o letadlech ve službě, a rozbory jednotlivých oblastí letectví.[4]

Vydavatelem je společnost Reed Business Information Ltd., součást skupiny RELX Group. Mezi konkurenty patří Jane's Information Group a Aviation Week.

V polovině 20. let 20. století byl součástí časopisu Flight i spřízněný žurnál The Aircraft Engineer & Airships.[5]

Bývalými šéfredaktory, a přispěvateli, časopisu Flight byli například Bill Gunston a John W. R. Taylor.

Řezy[editovat | editovat zdroj]

Od konce 20. let Flight proslul publikováním vysoce podrobných ilustrací letadel v řezu, které se staly známými jako Flight Cutaways (řezy Flightu) nebo Micro-cutaways (mikrořezy). Jejich průkopníkem byl Max Millar, tehdy hlava grafického oddělení, a známými umělci působícími na tomto poli byli Arthur Bowbeer, Frank Munger a John Marsden, kteří mezi lety 1946 až 1994 vyprodukovali několik set těchto řezových ilustrací.[6]

Podle časopisu Flight je účelem takovýchto řezů informovat profesionály v oblasti letectví o nejnovějším vývoji v oblasti civilního i vojenského letectví a leteckých motorů, a to celosvětově a v nekompromisním detailu, a tyto ilustrace jsou globálně uznávaným produktem, který slouží jako vzor přesnosti a detailu.[6]

Archiv Flightglobal obsahuje více než 1100 řezových pohledů vojenských i civilních letadel, kosmické techniky a leteckých motorů, v rozsahu od zeppelinů a Wright Flyer až po F/A-18 Super Hornet a Airbus A380. Současnými technickými ilustrátory Flight International jsou Tim Hall, Giuseppe Picarella a Tim Bicheno-Brown.

Flight Daily News[editovat | editovat zdroj]

Flight Daily News je deník vycházející dočasně v průběhu nejvýznamnějších přehlídek leteckého průmyslu, jimiž jsou Mezinárodní aerosalon ve Farnborough, Pařížský aerosalon, Asian Aerospace a Dubai Airshow, na nichž reprezentuje Flight International a informuje o jejich průběhu.

V roce 2007 Flight Daily News získaly třetí po sobě následující rok ocenění Royal Aeronautical Society a World Development Forum pro nejlepší denní publikaci vycházející v průběhu aerosalonů, což se žádné jiné publikaci nepodařilo.

Sesterskou publikací jsou Flight Evening News, které začaly vycházet na konferenci National Business Aviation Association v Las Vegas roku 2004. Zatímco ostatní časopisy vycházející na konferencích tradičně vycházejí ráno a pokrývají informace z předchozího dne, jediné Flight Evening News jsou publikovány jako večerník pokrývající události proběhlého dne, pod marketingovým sloganem „dnešní zprávy dnes“.

Flight Evening News vycházejí během konferencí NBAA a jejich evropského ekvivalentu, European Business Associations' Convention and Exhibition (EBACE).

Archivní čísla[editovat | editovat zdroj]

Starší vydání časopisu, od roku 1909 do poloviny 90. let 20. století, jsou ve formátu PDF volně dostupná pro vyhledávání a prohlížení v archivu Flightglobal.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Flight International na anglické Wikipedii.

  1. Reproduction of first cover page. Flight. 1969, čís. 3163. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Flight International Offers Free Magazines to Aviation Week Readers. redOrbit [online]. 28. srpna 2006. Dostupné online. 
  3. Flight International Magazine Unveils New Look at Paris Air Show. Free Online Library [online]. 18. června 2007 [cit. 2016-09-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-04-25. 
  4. Flight International. Reed Business Information [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 31-07-2011. 
  5. Titulní strana. Flight. 1927, čís. 944. Dostupné online. 
  6. a b PICARELLA, Giuseppe. Flight 100 - The Art of Flight. Flight International. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Archive Flightglobal

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]