Fjord Porsanger

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fjord Porsanger
Porsangerfjorden
Fjord Porsanger
Fjord Porsanger
Poloha
SvětadílEvropa
StátNorsko
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Délka123 km
Šířka10–20 km
Max. hloubka310 m m
Ostatní
Typfjord
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fjord Porsanger (norsky: Porsangerfjorden, sev. sám.: Porsáŋgguvuotna, kvensky: Porsanginvuono, anglicky: Porsanger Fjord[1]) je fjord v obcích (komune) Nordkapp a Porsanger v kraji Finnmark v Norsku.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Fjord je dlouhý 123 km a jeho šířka je od 10 km do 20 km, maximální hloubka je 310 m u ostrova Tamsøya. Svou délkou je čtvrtým nejdelším fjordem v Norsku. Na východ od ostrova Magerøya se vlévá do Barentsova moře. U jeho ústí na ostrově Magerøya se nachází maják Helnes. Západní břeh tvoří poloostrov Porsanger, východním je poloostrov Sværholt. Strmé břehy tvořené dolomity jsou vysoké až 200 m. Ve fjordu se nachází řada ostrůvků a ostrovů, největším je ostrov Reinøya.

Do fjordu se vlévají řeky Børselva, Lakselva a Stabburselva. Pohyb mořské hladiny mezi přílivem a odlivem je v rozmezí 2,2 m.

Na západním pobřeží vede evropská silnice E69.

Z mořských živočichů se zde vyskytují běluhy a tuleni. Rybolov je zaměřen na tresku a další druhy severních ryb.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Porsangerfjorden na anglické Wikipedii a Porsangerfjorden na polské Wikipedii.

  1. Overeem, I.; Syvitski, J. P. M. (2010). "Experimental Exploration of the Stratigraphy of Fjords Fed by Glaciofluvial Systems". In Howe, J. A.; Austin, W. E. N.; Forwick, M.; Paetzel, M. Fjord Systems and Archives. London: The Geological Society. pp. 125–142. ISBN 9781862395923.
  2. ASKHEIM, Svein. Porsangen. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (norsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]